Studio Teatar uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT najavljuje realizaciju novog projekta pod nazivom „Mladi u doba korone – Mladi kreativci za svoju generaciju“, a riječ je o produkciji predstave „Mladi u doba korone“ čije je premijerno izvođenje u Zenici planirano za 10. novembar dok će se sarajevska premijera održati dan kasnije.
Direktor ove teatarske kuće, Nusmir Muharemović, u razgovoru za „Našu riječ“ istakao je da su razmišljajući o tome ko je najviše pogođen trenutnom pandemijom shvatili da je to bila generacija koja je u pubertetu, koja nije vezana za kuću, televizor ili igrice, nego za slobodu, izlaske i druženja.
– Htjeli smo da progovorimo o njima i na njihov način. Došli smo na ideju da radimo predstavu o mladim ljudima i da dođemo do teksta na način da će nam oni dati svoje ispovijesti, svoje priče. Ovaj period je jedna velika nepoznanica za sve nas, mislim da je zadatak kulturnih radnika da daju svoj doprinos na jedan svoj način, poput umjetničke čete u ratu -kaže Muharemović te ponavlja da kultura daje ljudima nadu i vjeru u bolje sutra.
– Naša želja je da ispričamo priču o mladim ljudima uz mlade ljude. Na našu audiciju se prijavilo više od 50 mladih ljudi koji su željeli da budu dio ovog projekta, deset njih čine glumačku postavu i još pet ih je u organizacionom dijelu tima. Angažovali smo odlične saradnike i jako smo zadovoljni. Divno je da svi nasmijani i veseli dolaze na svaku probu -rekao je Muharemović na kraju.
Zbog trenutne epidemiološke situacije, ulaznice za premijernu izvedbu predstave neće biti u prodaji jer je kapacitet popunjen. Zainteresovani će moći pogledati predstavu na nekoj od repriznih izvedbi koje su planirane do kraja godine.