Studio Teatar, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, počeo je s realizacijom novog projekta pod nazivom Mladi u doba korone – Mladi kreativci za svoju generaciju. Riječ je o produkciji predstave radnog naziva „Mladi u doba korone“ čije je premijerno izvođenje planirano za mjesec novembar u Zenici.
Predstava, u režiji Lane Delić, zamišljena je kao spoj glume, muzike i plesa, a tekst, na kojem radi Mirza Begović, će nastajati u samom procesu kreiranja predstave i to na osnovu ispovijesti samih aktera. Predstava će imati i autorsku muziku koju potpisuje Ernad Bihorac, dok je producent predstave Nusmir Muharemović. – Na našu veliku radost, na audiciju za ovu predstavu prijavili su se mladi, talentovani i kreativni ljudi koji su svima nama olakšali posao. Imajući u vidu da sam tekst nastaje na osnovu njihovih ispovijesti, zadovoljstvo je slušati priče ispunjene emocijom, šarmom i duhovitošću, što je svakako odličan put za nastanak dramskog teksta. Također, rediteljica predstave, svojom kreativnošću, idejama i strpljenjem svakodnevno nam otvara nove mogućnosti u kreaciji. To je svakako i izazov, ali i bijeg koji nam je svima i više nego trebao. Kada je riječ o samom tekstu, imam osjećaj da je on čekao i prije nego smo ga počeli pisati, da nam je samo trebala prilika da svi zajedno ispričamo svoju priču –kaže Begović.
Predstava „Mladi u doba korone“ otvoreno će govoriti o psiho-fizičkom i socijalnom stanju građana u vrijeme pandemije COVID-19, te će na specifičan način analizirati pozitivne i negativne aspekte izolacije, s posebnim osvrtom na mlade ljude. Osim u Zenici, predstava će već u novembru igrati i u Sarajevu, nakon čega je planirana i bosanskohercegovačka turneja.