Nakon što su Grad Zenica i Agencija ZEDA proveli brojne aktivnosti na uređenju Poslovne zone „Zenica 1“ i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, brojni investitori prepoznali su to kao priliku za investiranje, početak ili nastavak i proširenje poslovanja.
Svjedoči o tome podatak da je za tri godine prodato 37 parcela, što je rezultiralo budžetskim prihodima od 3.66 miliona maraka. Osim toga, prihodi su ostvareni i prodajom od UGZ-a i rente u ukupnom iznosu od 428.000 KM.
U razvijanje i modernizaciju Poslovne zone „Zenica 1“ ukupno je utrošeno 1,53 miliona maraka, što je rezultiralo izgradnjom 412 metara puta sa infrastrukturom, 1.825 metra vodovodnih instalacija, 1.855 metara kanalizacijskih instalacija, urađen je sistem videonadzora, te rekonstrukcija javne rasvjete koja je obuhvatila postavljanje 123 LED svjetiljke.
Zahvaljujući stalnim ulaganjima, Poslovnu zonu prepoznali su brojni privrednici zbog čega je za kratko vrijeme postala mali grad preduzeća, koji danas u 95 firmi zapošljava više od 1.200 osoba. Pored toga, u okviru Biznis inkubatora i Tehnoparka Zenica djeluju 42 firme u kojima je 178 zaposlenih.
„Posebno sam ponosan na činjenicu da je broj zaposlenih i otvorenih firmi rastao iz godine u godinu. Svi navedeni podaci rezultat su i BFC certifikata, za sredinu sa povoljnim poslovnim okruženjem, kojeg je Grad Zenica dobio u oktobru 2017. godine. Grad Zenica će i u narednom periodu biti apsolutno opredijeljen stvaranju što povoljnijih uslova za investitore i privrednike, što znači nastavak otvaranja novih firmi i radnih mjesta“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.
Površina Poslovne zone „Zenica 1“ je 33,64 hektara, a njena trenutna zauzetost je 86 odsto. Ukupni prihodi Poslovne zone 1 u periodu 2017. – 2020. godina su 4,08 miliona KM, a 610.000 maraka prihodovano je transferima i donacijama.