Višestruko nagrađivana predstava „Moja Fabrika“, prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, a u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, vraća se na scenu zeničkog BNP-a. Predstava će biti izvedena na matičnoj sceni u septembru, na samom početku naredne pozorišne sezone.
„Moja Fabrika“ je s 12 osvojenih festivalskih nagrada, jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a. Predstava je osvojila čak sedam nagrada na 16. festivalu bh. drame i autorskog teatra, među kojima i Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini, zatim Specijalnu nagradu „Ardalion” na 22. jugoslovenskom festivalu „Bez prevoda“ Užice 2017, te tri nagrade na 34. regionalnim susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, među kojima je i „Zlatna statua“ za najbolju predstavu u cjelini. Predstava je zasnovana na fragmentima istoimene knjige, intervjuima s radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Ova predstava, koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.
U predstavi igraju: Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramaturgiju i dramatizaciju radile su Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, a muziku Basheskia i Edward EQ.