Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić i predsjednica Mreže vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona i Mreže savjeta/vijeća učenika Federacije BiH (mreSVUBiH) Nedžla Čolo potpisale su u petak u Centru za mlade u Zenici Memorandum o saradnji u oblasti poboljšanja položaja učenika srednjih škola, kvaliteta obrazovanja mladih i razmjeni informacija.
Podrška mladima
Kako je saopćila Press služba, Subašić je kazala da resorno ministarstvo na ovaj način potvrđuje svoju podršku mladima, koji kroz Mrežu savjeta/vijeća učenika rade na rješavanju problema i potreba te poboljšanju sveukupnog položaja mladih u Zeničko-dobojskom kantonu.
Izrazila je zadovoljstvo što Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine odnedavno ima sjedište u zeničkom Centru za mlade.
“Mreža vijeća učenika može očekivati našu podršku u smislu promjene nastavnih planova i programa srednjih škola, kao i podršku u projektnim aktivnostima koje će realizovati tokom godine kroz javne pozive resornog ministarstva. Na taj način pomažemo da se čuje njihov glas, šta je to što je zaista srednjoškolcima potrebno ne samo u smislu školovanja, nego i u samoj društvenoj zajednici”, rekla je Subašić.
Prepoznat rad
Predsjednica Mreže vijeća učenika ZDK i Mreže savjeta/vijeća učenika FBiH Nedžla Čolo rekla je da je memorandum “vjetar u leđa” za dalji nastavak rada i međusobne saradnje te znak da je prepoznat rad ove organizacije, koja unazad nekoliko godina provodi niz aktivnosti, kao što su obilježavanje Dana srednjoškolaca, razmjena srednjoškolaca i akcija “Jedan slatkiš, jedno dijete”.
Značajni projekti
Izvršni direktor Mreže savjeta/vijeća učenika BiH Ermin Mandžuka zahvalio se ministrici Subašić i resornom ministarstvu na podršci, naglasivši da će ova saradnja omogućiti da organizacija uspješno realizuje projekte koji su značajni za sve mlade u Bosni i Hercegovini, a posebno u Zeničko-dobojskom kantonu.