Monografija Biciklističkog kluba Zenica za period od 1948. do 2018. godine, autora Ante Jozića, namijenjena je generacijama koje dolaze i predstavlja svjedočenje o Klubu i biciklističkom sportu u Zenici. Pisana je prema sjećanjima i dokumentaciji koju je autor sakupljao godinama, te je prožeta emotivnim iskazima o ljudima, prijateljima i događajima minulih vremena.
„Radeći na monografiji bio sam ispunjen posebnim zadovoljstvom. Prolazeći ponovo sve protekle godine, čitajući članke, gledajući fotografije i prisjećajući se preprema, trka, takmičenja, putovanja,… nosila me spoznaja da će to zadovoljstvo iznijeti moji prijatelji. Monografija je trajni spomenar svima koji su na neki način doprinijeli da biciklistički klub u Zenici nastane, opstane i nadati se da traje u vremenu koje dolazi“, kazao je autor u predgovoru monografije.
Autor je mnogorafijom na prigodan način odao priznanje svima koji su svoj entuzijazam, rad i znanje ugradili u temelje biciklističkog kluba, te se nada da će biti inspiracija za sve uzraste koji žele da se bave biciklizmom, amaterski ili profesionalno.