Dženeta Mušinbegović iz Visokog pedagogica je u Osnovnoj školi „Safvet-beg Bašagić“ Breza. Kroz svoj posao nastoji pomoći učenicima u odrastanju, razvoju kao i rješavanju određenih dilema ali nastoji i da im bude uvijek na raspolaganju ukoliko joj se obrate za pomoć. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sa pedagogicom Mušinbegović razgovarali smo o položaju žena u društvu te koliko je teško za ženu uskladiti porodične i poslovne obaveze i biti na poziciji koju obnaša.
„Samim tim što je došlo do promjene obrazovne strukture žena, uspona i stručnog usavršavanja, došlo je i do promjene položaja žene nabolje. Žena sada može da se izrazi i u svim sferama života: ekonomskom, političkom, socijalno-društvenom, porodičnom te da odredi svoj stil i način života bez predrasuda i osuđivanja drugih. Žena je ravnopravan član društva, temelj i stub porodice. Uskladiti porodične i poslovne obaveze jeste teško ali je važno biti dobro organizovan. A žene to svakako jesu“, kaže Mušinbegović.
Žena je, ističe Mušinbegović, stub društva i veoma je važno da budu hrabre i odvažne u svojim ciljevima te da ne dozvole da izgube svoju ličnost i karakter.
„Želim istaći da žena zaslužuje svu pažnju, ljubav, poštovanje i pravo na život, ne samo na Međunarodni dan žena nego svih 365 dana u godini jer su žene hrabre i ikone slobode“, poručila je Mušinbegović.