Vedad Jusić najmlađi je općinski načelnik u Federaciji BiH koji je izabran na prošlogodišnjim lokalnim izborima. Sa svega 30 godina preuzeo je dužnost načelnika Općine Breza, a prije toga je bio predsjedavajući Općinskog vijeća. Osnovnu školu završio u Brezi, a zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Uspješno je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine i Odsjeku za komparativnu književnost. Godinu dana radio je kao pripravnik i profesor Medrese Osman ef. Redžović u Gračanici, a potom u realnom sektoru na poslovima prodaje i marketinga. S Jusićem smo razgovarali o stanju u Općini Breza te vizijama i planovima na poziciji općinskog načelnika.
NR: Kakvi su dojmovi nakon pet mjeseci na mjestu načelnika? Kakvo ste stanje zatekli?
JUSIĆ: Pet mjeseci bilo je dovoljno da upoznam i prepoznam sve ono što nisam imao priliku izvan funkcije načelnika. To je pozicija iz koje se vidi dalje i dublje nego li sam mogao kao građanin, ali i pozicija koja nosi teret velike odgovornosti, mudrosti, strpljenja i odricanja. Sigurno jedan od težih poslova ako ga želite raditi odgovorno, savjesno i pravedno. Kada je u pitanju zatečeno stanje bit ću brutalno iskren i konkretan. Zatekao sam mnogo lešinara i malo plijena, mnogo krokodila i opustošenu baru. Ukupna dugovanja Općine u iznosu od skoro četiri miliona KM, dugovanja dobavljačima, firmama i pojedincima u iznosu od preko dva miliona KM, dugovanja za poljoprivredni poticaj dijelom neisplaćen za 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. i cijeli iznos za 2020. godinu, nenamjenski utrošak namjenskih sredstava, narušene međuljudske odnose, neorganizovan i nefunkcionalan sistem rada unutar Općine, 84 uposlenika u Općini i Centru za socijalni rad koji primaju platu iz budžeta Općine, što je za općinu od 14 hiljada stanovnika neopravdano, a za budžet od pet miliona KM neodrživo, stotine neriješenih predmeta i zahtjeva. Jedino nisam zatekao 800 hiljada KM namjenskih sredstava koja su Općini Breza dotirana od strane Vlade FBiH, Vlade ZDK i drugih izvora u 2020. godini, a koja moramo pronaći i namiriti iz budžeta za 2021. godinu.
Nedomaćinska potrošnja
Na dan kada sam formalno preuzeo funkciju načelnika (25.12.2020. godine) na računu sam zatekao 17 hiljada KM, niti marku utrošenu u projekte za koje su sredstva uplaćena još sredinom 2020. godine, neisplaćene poreze i doprinose na plate za mjesec novembar. Uredno su isplaćene stimulacije službenicima u iznosu od 35 hiljada KM u 2020. godini, prekovremeni rad, rad u nepotrebnim komisijama i ugovori o djelu podobnim licima kao nagrada za dobro obavljene poslove od kojih građani nisu vidjeli ni najmanju korist, za četiri godine potrošeno je preko 100 hiljada KM reprezentacije u restoranima od Bihaća do Neuma. Udruženja kojima se ne zna ni trag niti porijeklo potrošila su stotine hiljada KM u toku četiri prethodne godine, a utrošak su pravdali na jedan tragikomičan način prezentirajući desetine hiljada KM u završnom godišnjem izvještaju kao utrošak za materijale i usluge, desetine hiljada KM budžetskog novca stale su u dvije riječi: materijali i usluge. Tragikomedija dostiže vrhunac kada prethodni načelnik Munib Zaimović tuži Općinu Breza sa zahtjevom za isplatu otpremnine u iznosu od preko 17 hiljada KM. Zatekao sam likove i nerede o kojima sam čitao u Gogoljevom Revizoru i Nušićevoj komediji Sumnjivo lice.
Finansijska stabilizacija
NR: Šta će biti prioriteti u radu općinske uprave s Vama na čelu?
JUSIĆ: Prioritete su, nažalost, odredili moji prethodnici, gospoda Halil Tuzlić i Munib Zaimović. Moramo sanirati dugovanja i finansijski stabilizirati Općinu, kao prioritet broj jedan. Moramo uspostaviti funkcionalan sistem rada i organizacije unutar Općine i drugih javnih institucija, optimizirati i racionalizirati broj uposlenih, kao prioritet broj dva. Moramo uspostaviti jasan sistem i princip odgovornosti, sankcionisati neradnike i prestupnike, informacije o sumnjivim, štetnim i krivičnim djelima dostaviti nadležnim institucijama i insistirati na procesuiranju, kao prioritet broj tri. Moramo vratiti povjerenje građana u institucije i kreirati ambijent međusobnog uvažavanja i poštivanja, kao prioritet broj četiri. Moramo kreirati strategiju i programe za budući i intenziviran razvoj privrede na području općine Breza, kao prioritet broj pet. Mnogi procesi su već otpočeli, neki će trajati kraće, a neki mnogo duže.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju