Na čelu BZK „Preporod“ Zenica, najstarije bošnjačke kulturne organizacije, od januara ove godine je prof.dr. Ajdin Huseinspahić, univerzitetski profesor, sa kojim smo razgovarali o dosadašnjem radu, misiji Preporoda, ali i osnivanju Kluba zeničkih intelektualaca, čiji je inicijator.
Revizija članstva i uvođenje iskaznica i članarine
NR: Na čelu BZK “Preporod” Zenica, koji se tokom proteklih godina afirmisao kao veoma značajna kulturna institucija, ste od početka ove godine. Koliko ste zadovoljni svojim dosadašnjim radom, te koja je osnovna misija, odnosno temeljna uloga zeničkog Preporoda?
HUSEINSPAHIĆ: Na mjesto predsjednika BZK „Preporod“ GD Zenica sam došao 15. januara ove godine. Odluku da prihvatim ovu funkciju sam donio nakon postavljanja jasne vizije i određenja vlastite misije djelovanja u mandatnom periodu. Tako sam, tragajući za odgovorom na pitanje: zašto mi, domoljubi ove zemlje, a kojih ima više nego li onih koji je ne smatraju svojom „kolijevkom“, ne damo još više od sebe za svoju domovinu, za svoju djecu i za buduća pokoljenja?, odlučio da preuzmem amanet vođenja najstarije bošnjačke organizacije na polju kulture (osnovane 1903.), a to znači najstarije bošnjačke organizacije općenito, starije od bilo kojeg drugog bošnjačkog kolektiva, pa čak i prve političke bošnjačko-muslimanske partije koja je osnovana tek 1906. godine. Osnovni ciljevi djelovanja Preporoda su određeni njegovim Statutom, a samo neki od njih su: razvijanje i jačanje patriotske svijesti i znanja o narodnoj cjelovitosti, izgradnja uvjeta nacionalne organiziranosti u kojima će Bošnjaci preuzeti odgovornost za sve svoje ciljeve, gdje god je to moguće, povezivanje svih bošnjačkih organizacija, razvijanje svijesti i organizacijskih oblika koji će doprinositi da najugroženiji dio bošnjačkog naroda bude štićen u okviru organizirane cjeline bošnjačkog naroda, upoznavanje i sprečavanje djelovanja svih oblika protivbošnjačkih ideologija i organizacija itd. Za ocjene moga dosadašnjeg rada još je rano, a i kada bude vrijeme da se to učini, neka to rade drugi, neka to procjenjuje i ocjenjuje bošnjački narod.
NR: Koliko trenutno brojite članova?
HUSEINSPAHIĆ: Članstvo BZK „Preporod“ GD Zenica je mnogobrojno. Međutim, mi ćemo u narednom periodu krenuti u proces revizije članstva i uvođenja članskih iskaznica i članarine, a koje do sada nije bilo. Prije par mjeseci smo usvojili Pravilnik o članarini i donacijama, a koji će zeničkoj javnosti ubrzo biti predstavljen. Nije nam cilj bilo kakva zarada po ovom pitanju, nego prevashodno revitalizacija samog članstva. Platiti članarinu nije stvar zarade i profita nego pripadnosti nekoj ideji, organizaciji, ciljevima, viziji i misiji te organizacije. Stoga, svaki čovjek, Zeničanin, koji smatra da su mu ciljevi Preporoda i njegova višedecenijska misija djelovanja na očuvanju bošnjačkog identiteta prihvatljivi pristaće uz Preporod i svojom, gotovo pa simboličnom, članarinom pokazati kamo pripada. U narednom periodu javnost će biti detaljnije upoznata i sa ovom aktivnošću.
NR: Da li, u svom radu, imate pomoć šire zajednice kada je u pitanju realizacija vaših aktivnosti, te koliko je ona bitna za rad BZK „Preporod“ Zenica?
HUSEINSPAHIĆ: Pomoć društvene zajednice u radu BZK „Preporod“ je vrlo važna. Ja, kao predsjednik zeničkog Preporoda ne tražim ničiju samilost, ničiju milostinju, jednostavno želim da se kroz odnos naše „javnosti“ prema Preporodu u Zenici što jasnije vidi zapravo odnos te iste „javnosti“ prema Bošnjacima, njihovoj kulturi, historiji, tradiciji… Pomoć ne treba samo i isključivo gledati kroz finansijsku podršku, često su nam potrebni razgovori, potrebno nam je međusobno uvažavanje, potrebni su nam npr. odgovori na upite koje pošaljemo na adrese nadležnih. Ovom prilikom volio bih istaći da pojimanje „javnost“ treba daleko šire posmatrati. Nismo mi kao Preporod usmjereni samo i isključivo prema vlastima (gradonačelnik, gradske službe, kantonalnih organa vlasti itd.), mi smo usmjereni prema svima, prema svim privrednicima koji cijene naš rad, prema svim građanima. Naravno, u tom lancu odnos vlasti prema nama je itekako važan jer novac građana se nalazi na raspolaganju kod njih, bilo gradskih, kantonalnih i drugih nivoa vlasti.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju