Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče nedavno je, u Ferhatpašinoj džamiji u Žepču, dodijelio stipendije učenicima i studentima u vrijednosti od oko 36.000 KM. Stipendije se dodjeljuju iz Fonda za stipendiranje učenika i studenata koji pri ovom medžlisu djeluje od 1999. godine. Dodjeli je, pored glavnog imama MIZ Žepče Džafera-ef. Gračića, prisustvovao i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević.
Ajli Mehić kontinuirana podrška obrazovanju
Na Konkurs za dodjelu ove stipendije se prijavljuju učenici i studenti sa područja MIZ Žepče, a osnovni uslov koji trebaju ispunjavati je odličan ili vrlo dobar školski i studijski uspjeh.

Mehić

Među dobitnicima stipendije je Ajla Mehić, studentica treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, smijer Finansije i računovodstvo. „Za stipendiju Medžlisa IZ Žepče znam već duži niz godina. Većina mojih prijatelja i poznanika su bili stipendisti iste. Pošto sam bila odlična učenica dobila sam mnogo savjeta da se prijavim na konkurs. Posebno jer sam bez majke ostala kada sam imala 12 godina“, kaže Mehić, koja je stipendista Medžlisa od 2. razreda srednje škole. „Meni, kao studentu, ova stipendija otvara mnoga vrata, počevši od pribavljanja potrebne literature za studiranje do dosta lakše finansijske situacije u toku studiranja. Smatram da nam stipendija daje dobar motiv da budemo bolji, kako studenti tako i ljudi“, kaže Mehić istučući da joj studij nije težak, jer je izabrala naučnu oblast u kojoj se pronalazi. „Oduvijek mi je bila želja da završim fakultet i sama želja me “gurala” da idem naprijed, da budem što marljivija. Naravno, i na obrazovnom putu dođu određene prepreke ali, uz puno vježbe i truda, vrlo lahko se mogu prevazići“, ističe Mehić.
Mirad Fišić dobitnik posebne stipendije

Fišić

Od 2014. godine, dodjeljuje se i posebna stipendija “Abdulvehab Ilhamija” koja se dodjeljuje studentu s najboljim prosjekom ocjena. Ove godine stipendiju je dobio Mirad Fišić iz Begovog Hana, student druge godine Pravnog fakulteta u Zenici.
„Moj prosjek ocjena je 9,9 i više nego što sam i očekivao sam od sebe. Stipendija kao stipendija jeste jedna, mogu reći, finansijska podloga jer, kada studirate, morate da razmišljate o više stvari od same školarine, do materijala koji vam treba za fakultet, potom razmišljate o ispitima i predmetima. Sve je to jedan teret koji svaki student nosi na svojim leđima“, kaže Fišić.
Stipendija mu je, kaže, pored toga što će mu pomoći u školovanju, bitna i kao podrška, odnosno prepoznavanje ostvarenog rezultata. „Stipendiju možemo gledati i sa više aspekata. Pored finansijskog, to je odgojno-moralni jer vas kao pojedinca podstiče da i vi sutra kada se ostvarite u svojim profesijama na isti način nekome pomažete i budete mu vjetar u leđa. Uz sve to, tu je svakako i emocionalni aspekt jer znate da neko stoji iza vas i podrška vam je na vašem putu“, kaže Fišić. Biti odličan student uspijeva, jer, kaže, pristupa obavezama odgovorno i promnišljeno. „Smatram da je jako bitna organizacija vremena jer vi kada uskladite sebi vrijeme i date do znanja šta je bitno, onda ćete uspjeti .Moji planovi za budućnost jesu ti da se nadam završiti Fakultet i naravno da radim i budem predan kao i do sada. Nastojat ći upisati i magistarski i to na Katedri za historiju države i prava BiH jer historija za mene je jako značajan predmet ispitivanja“, ističe Fišić, koji je, i kao srednjoškolac, također bio stipendista MIZ Žepče.