Mučenička Grupa, jedan od najstarijih i najpoznatijih rap sastava u Bosni i Hercegovini, su na hip-hop sceni prisutni još od 2001. godine. Surađivali su s mnogim izvođačima, kao što su Edo Maajka, Frenkie, Kontra… Nedavno su objavili svoj novi album pod nazivom „Rad Na Visini 2“. Album je nastavak njihovog uspješnog projekta iz 2009. godine, koji je obilježio njihov povratak na scenu nakon duže pauze.
Višegodišnji rad na albumu
Ovu grupu čine dva člana, Mersad Muhović (Somer) i Vedran Jakupanec (Cove) i, kako kažu, mnogi njihovi prijatelji i članovi porodica su tako dugo s njima u ovome, bilo to kroz saradnju ili podršku, da su svi nekako dio te grupe i skupa proživljavaju ovih dana jako lijepe momente kroz strašno dobar feedback publike za novi album.
– Album smo počeli pred sami lockdown zbog covida i to nas je usporilo i natjeralo da pauziramo sa snimanjem, ali smo nastavili čim smo mogli. Dugo je trajalo, najviše zbog činjenice da smo morali promijeniti 3-4 studija u tom procesu, a i zbog privatnih obaveza, poslovnih i naravno porodičnih, jer ipak muzikom se bavimo samo kad uspijemo da uhvatimo malo slobodnog vremena. Album smo završili tek prije par mjeseci, onda je išao mix i mastering, koji su radili Darko Majerski (Mayer) i Miro Vladić -kažu iz ove grupe i dodaju da promociju albuma u Zenici planiraju svakako, imaju već nekoliko poziva na nastupe u drugim gradovima, ali o tome će govoriti nešto kasnije. Zeničane će sigurno obradovati i gosti koji su već potvrdili svoj dolazak, a koji su regionalne rap zvijezde poput Smoke Mardeljana (Srbija).
– Na samom početku snimanja albuma, dok smo snimali pjesmu „Rad na visini 2“, falio nam je refren. Nodi je bio prisutan jer smo snimali kod njega i Jasmina Smajića (Skoze) u studiju (NewEra Digital) i igrom slučaja je zapjevao taj refren, koji nam se toliko dopao da smo odlučili kroz čitav album imati više takvih (pjevljivih) refrena, koji će razbiti naš rap, i doprinijeti samoj kvaliteti pjesama kroz melodije, što će se dopasti i slušaocima koji nisu baš hard core rap fanovi -kažu iz ove zeničke grupe.
– Zahvaljujemo se Našoj riječi jer ste i ranije, a evo i sada, pisali o nama i pratili naš rad. Predstavili ste nas publici koja na novom albumu može poslušati malo ozbiljniju i zreliju Mučeničku Grupu, sa sjajnom listom gostiju, prvenstveno iz Zenice, kao što su Almir i Adis (Dubioza Kolektiv), Zlatan Karić, Dino Šehić (Nodi) iz NewEra-e, MetroSLT, Deni Bašić (Komedii) u producentskoj ulozi na par pjesama, itd. Tu su i featovi sa sarajevskim izvođačem Smaylom, kao i Hamzom iz Tuzle. Sve jako velika imena na našoj sceni s mnogo godina staža. Trenutno smo u procesu snimanja spotova, organizacije promocija i nastupa, ali smo u međuvremenu, po samom završetku ovog albuma započeli novi. Već smo snimili tri pjesme i nadamo se da ćemo ovaj album uspjeti završiti u što kraćem roku, jer opet smo unijeli neke novitete u naš stil, koje jedva čekamo da podijelimo s publikom -kažu iz Mučeničke Grupe.
Pjesme na YouTube kanalu
Novi album je aranžiran, miksan i masteriran pod producentskom palicom Darka Majersky – Mayera (Sove) i Mira Vladića. Izdavač albuma je Kaseta Digital, nezavisna muzička platforma koja okuplja brojne rap izvođače iz BiH i regije. Album “Rad Na Visini 2” je dostupan za slušanje na YouTube kanalu Mučeničke Grupe, a uskoro i na svim ostalim streaming servisima.