U Maglaju je, nakon Sarajeva, promovisan roman „Melun“ Envera Čolakovića koji je 90 godina stajao u rukopisu, nepoznat javnosti i 47 godina nakon smrti autora. Upravo ovim vrijednim kulturnim događajem, za koji se ponovno tražila stolica više, otvoreni su 21. „Mulabdićevi dani kulture“. Ova manifestacija je jedinstven način da se Maglajkama i Maglajlijama prezentira sve ono što se dešava u bh. književnosti, da se motivišu djeca i omladina kroz različita takmičenja i konkurse, da razvijaju svoju kreativnost i budu aktivni sudionici u kulturnom životu grada.


Roman „Melun“ Čolaković je napisao 1934.godine, a nedavno ga je objavila Izdavačka kuća „Connectum“, čiji je direktor i glavni urednik Ajet Arifi, ujedno i predsjednik zajednice izdavača u BiH. Čolakovićeva ostavština su i četiri neobjavljena romana, novele i poezija.


-’Mulabdićevi dani kulture’ imaju zadatak očuvati sjećanje na prvog bošnjačkog romanopisca, pitopisca, novelistu, ali i jednog od najznačajnijih prosvjetitelja kod Bošnjaka, čovjek čiji roman ‘Zeleno busenje’ daje jedinstvenu sliku Maglaja iz perioda smjene dva carstva, kazala je na otvaranju Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.
Stranice romana “oživio je” akademski glumac Mirza Mušija, čitajući odabrane odlomke iz knjige, a njegova izvedba dočarala je prisutnima, ne samo radnju romana, već i njegovu duboku suštinu. U čitaonici Biblioteke postavljena je i Izložba „Maglajski autori u Zavičajnoj zbirci“ koja je postavljena do 5. marta. Uskoro slijedi i niz ostalih sadržaja u okviru „Mulabdićevih dana kulture“ čiju organizaciju su pomogli Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Općina Maglaj.