U prepunoj Jusuf-pašinoj džamiji Kuršumliji proučena je zajednička ikrar dova za buduće hadžije i hadži-hanume sa područja Medžlisa IZ Maglaj. Ove godine sa područja maglajskog Medžlisa hadž će obaviti rekordan broj hadžija i hadži-hanuma, njih 20-ak, što je najveći broj u posljednjih nekoliko godina.
Hadžijama, hadži-hanumama, njihovim porodicama, rodbini i prijateljima, brojnim vjernicima i vjernicama obratili su se hadži hafiz Hidajet ef. Talić, imam Kuršumlije te mr. Nevres ef. Hodžić, imam Medžlisa IZ Maglaj. „Danas smo ponosni i sretni što možda i rekordan broj hadžija ide iz Maglaja ove godine. Ponosni smo i sretni, oni idu, a idemo i mi tamo. Jedan Bošnjak tamo, predstavlja cijelu našu domovinu“, kazao je između ostalog hadži hafiz Hidajet ef. Talić, imam Kuršumlija džamije.


Hadž će za sebe ili kao bedeli za druge obaviti: Rahima Salatović i Šemso Ridžal, džemat Bradići-Krušik, Rešid Skejić, Muhamed i Amira Mulabdić, Jusuf i Mina Muminović, Salko Šahman svi iz džemata Kuršumlija-Sukija, Kasim i Zemina Kurjaković, džemat Novi Šeher, Mustafa Hasić, džemat Bijela Ploča, Nihad i Fatima Suljić, džemat Kosova, Zineta Smajlović, džemat Čobe, Osman Brkić, džemat Moševac, te Aldina Hodžić i Nevres-ef. Hodžić, džemat Novi Grad.


Iz džemata Kuršumlija-Sukija na hadž će Amira i Muhamed Mulabdić, a kako su nam rekli, teško da svoju radost i uzbuđenje mogu riječima opisati. „To je nešto neopisivo, samo bih plakala od sreće, od neke dragosti, što mi je dragi Allah omogućio da odem na hadž. Za svakoga ćemo doviti, a posebno za naš Maglaj i našu domovinu, da sve bude dobro ako Bog da“, priča nam Amira, a njen suprug Muhamed dodaje. „Ovih dana naša kuća puna je musafira, svi dolaze da nas posjete, isprate i svi su dobro došli, svakom hvala ko nam je poželio hairli put. Doviću prvo za zdravlje svih nas, za našu Bosnu i Hercegodinu i naš Maglaj“. Na hadždž će i Zineta Smajlović iz Čoba. „Ja riječima ne mogu opisati svoje uzbuđenje, dugo mi je nijet bio otići na hadždž a sve se nekako iznenada desilo. Ako Boga da, doviću za sve vas“, rekla nam je hadži-hanuma Zineta. Hadžija Mustafa Hasić nije krio suze. „Dugo sam sam ja ovo sve priželjkivao, a Allah je dao da to bude ove godine. Jedva čekam da vidim Medinu i Meku, da sve to i lično doživim, da doživim ono što sam godinama sanjao“, rekao nam je Mustafa kroz suze. Među hadžijama i hadži-hanumama sa područja maglajskog Medžlisa je i Zemina Kurjaković iz Novog Šehera, na hadžž će sa suprugom Kasimom. „Šta da vam kažem, drago mi je. Hvala Allahu što mi je omogućio da obavim hadž“. „Neka Uzvišeni Allah hadžijama podari zdravlje i učini im hadž ispravnim – mebrur. Neka se naše hadžije oproštenih grijeha vrate svojim kućama“, poručeno je na kraju ikrar dove.