Visočanin Mustafa Mujo Suljić i ove godine će uzeti učešće u 18. po redu biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica, ali po prvi put planira da vozi kompletnu dionicu i tako da svoj doprinos sjećanju na ubijene Srebreničane u julu mjesecu 1995. godine.
“Po struci sam krojač kožne konfekcije i amaterski sam biciklista kojem je biciklizam nešto više od hobija i zdravog načina života. Ove godine sam odlučio da vozim cijelu etapu biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica. Do sada sam učestvovao u pojedinim etapama, nisam vozio cijeli maraton radi obaveza, ali ću zato sada krenuti biciklom iz Visokog 7. jula do Bihaća i planiram preći taj put od 285 kilometara za 10 sati. Odmah narednog jutra startam sa učesnicima, kojih je do sad prijavljeno oko 300, i vozim još oko 520 kilometara puta koji je podijeljen na tri dana. Povratak je ponovo biciklom iz Srebrenice za Visoko”, poručio je Suljić.
Ističe da ovim gestom želi da oda počast žrtvama i da je to najmanje što on lično može da učini.
“Bilo bi mi drago da ima još neko iz našeg grada, pa je ovo ujedno i poziv ukoliko ima zainteresovanih da idemo zajedno. Ovim putem želio bih apelovati i na Gradsku upravu ukoliko je u mogućnosti na neki način da podrži ovu lijepu priču, kao i privrednici koji poštuju i kojima znači ovaj značajan datum za sve nas. Od ove godine plaća se kotizacija u iznosu od 40 KM, a što uključuje startni broj i bandažu, dok su hrana, pratnja, oprema i sve ostalo u organizaciji učesnika koji plaća šest dana i noći”, dodao je Mustafa Suljić.