U subotu, 25. novembra, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na stadionu Bilino polje biće upriličen revijalni nogometni meč amaterskih veteranskih reprezentacija iz Bosne i Hercegovine i Turske, odnosno ovom prilikom posebno proširenih timova klubova Master Bosna i turske asocijacije TMVFL. Inicijator i organizator meča je Klub za sport i rekreaciju Master Bosna, koji okuplja bivše sportiste, ali i zaljubljenike u nogomet starosti 40 i više godina iz cijele BiH, a koji je do sada odigrao više od 200 međunarodnih i revijalnih utakmica.
– Mi smo prvi i jedinstveni klub koji je formiran na ovim osnovama. Prvi, jer djelujemo već deceniju, a jedinstveni, jer za razliku od kasnije formiranih veteranskih sastava bh. nogometnih klubova, mi smo jedini klub koji iza sebe nema matični „živi“ nogometni klub, nego okupljamo igrače iz cijele države, bili oni nekad nogometaši ili rekreativci -kazao je predsjednik Kluba Samir Šibonjić te dodao da se ideja za revijalni meč protiv Turaka „rodila“ prilikom nedavnog učešća Master Bosne na Svjetskom kupu mira, odigranom u Turskoj.

Utakmica na Bilinom polju će se igrati u subotu, 25. novembra s početkom od 17 sati a selektor ekipe Master Bosna Fuad Muzurović je pozvao sljedeće igrače: Adis Nurković, Nermin Hrvat, Damir Mujagić, Adnan Behlulović, Hasan Mujanović, Nedžmin Begić, Sanel Sokolar, Albin Biloglavić, Elvir Rahimić, Vlatko Glavaš, Avdija Vršajević, Amel Tuka, Samir Šibonjić, Nezir Pivić, Izudin Kamberović, Adis Drnda, Jasmin Kalabić, Amel Panjeta, Haris Kaljanac, Enis Cikotić, Dario Damjanović, Džemaludin Muharemović, Kemal Alispahić, Alem Tabaković, Aldin Bjelić, Idris Smailhodžić, Haris Imširović, Šeki Bešić, Senad Brkić, Sanel Jalmanović, Haris Mujanović, Senijad Ibričić, Eldin Mašić i Fenan Salčinović.

– Turci imaju Savez, Turkiye Milli Karma (TMVFL), koji je nacionalna asocijacija, imaju klubove, ali kao nacionalna selekcija igrali su mečeve kod kuće i planirali su prvo međunarodno gostovanje te željeli da ono bude u nekoj prijateljskoj, bratskoj državi. Brzo i lako smo se dogovorili, jer smo mi željeli da na drukčiji način od tradicionalnog obilježimo jedan od najbitnijih bh. nacionalnih praznika -kaže Šibonjić.
U BiH dolazi najmanje 35 gostiju iz Turske, koji će dan uoči meča na Bilinom polju obići Mostar, Stolac, Počitelj i Sarajevo, a gosti su izrazili posebnu želju da na dan utakmice, odnosno na Dan državnosti BiH, prije samog polaska za Zenicu, posjete mezar prvog predsjednika RBIH Alije Izetbegovića.
Amel Tuka je, između ostalog, kazao da mu je velika čast biti na Bilinom polju i nositi grb države na dresu te se zahvalio organizatorima na pozivu da bude dio ovog spektakla. Izudin Kamberović je istakao da je uvjeren kako će zapadna tribina zeničkog stadiona biti ispunjena do posljednjeg mjesta.
-Drago mi je ponovno biti na Bilinom polju koje mi mnogo znači kao nekadašnjem reprezentativcu, selektoru i treneru Čelika. Moj patriotizam kad je u pitanju BiH je poznat i drago mi je da na ovakav način obilježavamo Dan državnosti. Ovo je prilika da svi koji vole BiH dođu u Zenicu, da podrže i pozdrave sve ono što se zove Bosna i Hercegovina -kazao je Vlatko Glavaš.