Na evidenciji Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona na dan 30.06.2021. godine registrovano je 55.028 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj prošle godine, primijetan je trend opadanja broja nezaposlenih osoba. „Krajem prošle godine, odnosno 31.12.2020. godine, na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK bilo je registrovano 56.159, što je u odnosu na stanje krajem juna 2021. godine manje za 1.131 osobu ili 2,014%“, kaže Sehadet Hadžić, diplomirani pravnik, rukovodilac Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju u JU Služba za zapošljavanje ZDK.
Najtraženija zanimanja
Najveći broj registrovanih nezaposlenih osoba u Zeničko-dobojskom kantonu je u Zenici, i to 18.220. Najtraženija zanimanja u VSS su: doktori medicine, inžinjeri građevine, mašinstva, geodezije, profesori predškolskog odgoja, zanimanja vezana za IT sektor, magistri farmacije, itd. „Pored ovih zanimanja, po broju oglasa najviše su traženi diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima najviše na evidencijama nezaposlenih“, ističe Hadžić. Najtraženija zanimanja u SSS (IV stepen) su: medicinski tehničari, građevinski tehničari, geodetski tehničari, elektroenergetski tehničari, tekstilni tehničari, ekonomski tehničar, … a u SSS (III stepen) su: zidar-fasader-izolater, tesari, stolari, CNC operateri, vozači, kuhari, konobari, krojači, šivači, keramičari, električari, stolari, itd.
Uskoro javni poziv za (samo)zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca
Federalni zavod za zapošljavanje ranije je pozivao maturante i maturantice osnovnih i srednjih škola, kao i njihove roditelje, da se obrate kantonalnim službama u procesu odabira zanimanja i daljeg školovanja, s obzirom na to da raspolažu podacima koji im u tome mogu pomoći. „Mlade osobe koje su završavale osnovno obrazovanje nisu nam se mogle obraćati s ciljem prikupljanja potrebnih informacija, dijelom zbog pojave pandemije korona virusa (Covid-19), ali i dijelom zbog toga što generalno nemaju praksu za tim vidom informisanja. Bitno je napomenuti da Služba, u okviru svojih redovnih aktivnosti, obavlja i aktivnost profesionalnog informisanja, ali, nažalost, zbog pojave pandemije, odgođene su te aktivnosti profesionalnog informisanja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola, koje pomažu učenicima u donošenju odluka o nastavku školovanja, odnosno planiranje daljnjeg profesionalnog razvoja“, objašnjava Hadžić.
Dodaje da trenutno nema otvorenih javnih poziva za sufinansiranje zapošljavanja ili samozapošljavanja, ali da se u narednom periodu očekuje objavljivanje javnog poziva za zapošljavanje i samozapošljavanje djece šehida i poginulih boraca.