U povodu 27. jula, Dana antifašističkog ustanka naroda Bosne i Hercegovine a u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Zeničko-dobojskog kantona i Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Grada Zenica, prošlog četvrtka je na Smetovima obilježen ovaj značajan datum iz Narodno-oslobodilačkog rata i antifašističke historije naroda BiH. O značaju ovog datuma govorili su predsjednik SUABNOR-a ZDK Sretko Radišić, predsjednik UABNOR-a Grada Zenica Jasmin Dedić, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i mladi antifašista Haris Telalović.
U izjavi za Našu riječ Dedić je istakao da su cvijeće na spomenik poginulim borcima Zeničkog partizanskog odreda i na spomen-obilježje 303. Viteške brigade položile brojne delegacije među kojima su bile delegacije Grada Zenica i Ministarstva za boračka pitanja ZDK, boračkih udruženja i organizacija iz više gradova srednje Bosne, predstavnici političkih stranaka i brojnih drugih udruženja.
– Nastavljamo naše aktivnosti da utičemo da se vraća međunacionalno povjerenje i da utičemo da duh antifašizma svojim uticajem učini da BiH ima perspektivu i u to ne sumnjamo -između ostalog je kazao Radišić.
Kasumović je poručio da je važno da se mladima prenosi šta se to dešavalo u periodu 1941-1945. i 1992-1995. godine te dodao kako su to vrlo bitni periodi u hiljadugodišnjoj historiji BiH koje svi moramo njegovati.
Nakon polaganja cvijeća održan je čas historije u okviru kojeg je o Danu antifašističkog ustanka naroda BiH govorio prof. Hikmet Krkalić.