Višednevnim aktivnostima na području Visokog svečano je obilježen 29. august – Dan grada Visokog. Dan kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina bana istorijski je uvijek bio vezan za grad u kojem su stolovali bosanski kraljevi i zbog toga već duži niz godina Visoko ovaj datum obilježava kao Dan grada. Kao i svega godine, centralni događaj je svečana sjednica Gradskog vijeća, koja je ove godine održana u Kulturnom centru Altindag i u okviru koje su uručena najveća gradska priznanja za ovu godinu. Tako je Povelju Grada Visoko za 2021. godinu dobio Reuf Jamaković, kolektivna Povelja Grada Visoko pripala je kompaniji IGM Visoko, a titula Počasni građanin Grada Visoko ova puta je namijenjena Novaku Đokoviću, kome će Povelja biti uručena prilikom njegove naredne posjete Visokom.
“Naš grad je od davnina poznat po trgovini, dobrodušnosti i blagonaklonosti i, ako Bog da, takav će i ostati. Uspjeli smo sačuvati likvidnost budžeta, ispunjavati ustavne i zakonske obaveze, i vratiti zatečeni dug uprkos činjenici da su budžetski prihodi manji jer još uvijek pandemija traje i ne zna se kad će završiti. Svoj posao radimo najbolje što znamo, časno i pošteno, a naši dosadašnji rezultati su potvrda da se možemo nositi sa najvećim izazovima, ali i razvijati Visoko. Pozvaću sve političke subjekte i građane da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih iskušenja koja nas čekaju, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH, ali i da zajedno radimo na realizaciji svih projekata od opšteg društvenog značaja”, poručio je gradonačelnik Mirza Ganić na svečanoj sjednici GV Visoko.
Tokom obilježavanja Dana Grada, upriličene su brojne izložbe, promocije knjiga i sportski događaji, kao i svečani koncert na kom su nastupili KUD “Visoko” i Armin Muzaferija, dok je u naselju Šačići svečano otvoreno šehidsko spomen-obilježje.