Zeničanin Fadil Pašalić (34 godine) na početku razgovora za Našu riječ kazao je da je od ranog djetinjstva maštao da bude policijski službenik te taj posao obavlja sa zadovoljstvom već punih sedam godina. U dosadašnjoj policijskoj karijeri je četiri puta dobijao pohvale od strane policijskog komesara za uspješno izvršene akcije.
Stopama amidže Hasana
Fadil ističe da se ljubav prema policijskoj uniformi pojavila dok je gledao svoje amidže koji su tad bili uposlenici MUP-a ZDK.
– Oduvijek sam imao želju za tim, kao mali sam se oblačio u dječije policijske uniforme i maštao kako ću jednog dana biti policajac. Želio sam raditi u okruženju u kojem je potrebna disciplina. Prije policije sam radio u vojsci četiri godine (godinu dana u Zenici i tri u Žepču, op.a.) a onda je uslijedio „transfer“ u policiju -kaže Pašalić te dodaje da je u proteklih sedam godina bio i u nekim situacijama kojih se nerado sjeća.
– Bilo je izuzetno stresnih događaja, dolazio sam na mjesta zločina, ubistava, samoubistava, saobraćajnih nesreća… Jedan od tih događaja se dogodio sredinom maja kad je djevojčicu od 14 godina udario voz, prvi sam stigao na mjesto nesreće. Sav taj stres i emocije nastojim izbaciti iz sebe na treningu nakon radnog vremena. Naravno, u policijskoj karijeri sam imao i mnogo veselih situacija -kaže Pašalić koji je ujedno i profesionalni bokser, a taj sport je bio jedan od razloga za ovaj razgovor.
Boks je počeo trenirati u tadašnjem Bokserskom klubu „Čelik“ Zenica s 15 godina i kaže kako su njegovi roditelji mislili da je to samo prolazno, ali ljubav prema ringu traje i danas. Gledao je mečeve amidže Hasana, koji je isto i policajac, i zavolio boks kao sport. Od 2005. pa do 2012. godine je boksovao amaterski a od tad, pa do danas, je u profesionalnom boksu.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju