Na Univezitetu u Zenici počela je nova akademska 2020/2021. godina, a dobrodošlicu brucošima Politehničkog i Mašinskog fakulteta poželjeli su ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahija Kozlić i rektor UNZE Damir Kukić.
Uslovi pandemije
Na prvoj godini studija popunjeno je oko 70 posto od planiranih 1.270 mjesta na sedam fakulteta i pridruženoj članici Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, tako da je upisano nešto više od 800 studenata. Nastava je prilagođena uslovima pandemije koronavirusa, a u nastavnom procesu će se primjenjivati kombinovani model klasičnih vježbi i onlajn nastave.
“U ljetnom semestru na Univerzitetu u Zenici su se dosta dobro snašli, kao i u osnovnim i srednjim školama. Imamo iskustvo i očekujem da će nastavni proces, imajući na umu okolnosti, biti dosta dobro izvođen i da će UNZE odgovoriti zadatku”, rekao je ministar Kozlić, prenoseći čestitke brucošima u ime svih članova Vlade ZDK-a.
On je pozvao studente da budu marljivi i uporni, a kako je rekao, resorno ministarstvo i Vlada ZDK-a će učiniti sve da unaprijede uslove studiranja, kako kroz poboljšanje infrastrukture tako i stipendiranje studenata koje se realizuje u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Ministarstva za boračka pitanja, te kroz sufinansiranje smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima.
Rektor Kukić je ocijenio da je ovaj univerzitet dobro reagirao u prethodnom semestru, nakon izbijanja pandemije koronavirusa, ali da fakultete očekuju veliki izazovi u narednom periodu.
“Lično se nadam i mi ćemo nastojati da realiziramo dvije stvari – to je kvalitetan nastavni proces, a ujedno štiteći zdravlje naših studenata i naših zaposlenika”, rekao je rektor UNZE Kukić.
Zahtjevi studenata
Komentirajući zahtjeve neformalne grupe studenata za odobravanje bezuslovnog upisa naredne godine studija te smanjenje cijena školarine, ministar Kozlić je rekao da Upravni odbor Unije studenata nije prihvatio zahtjeve, ali da je on spreman razmotriti inicijativu i “reagovati kako bi se zaštitio kvalitet nastave i uobzirili neki od zahtjeva”.
“Imali smo zahtjeve Univerziteta u Zenici za povećanje školarina kao i za povećanje cijene smještaja u studentske domove, ali su Ministarstvo i Vlada to odbili. UNZE ima najniže cijene školarina u odnosu na ostale javne univerzitete u BiH, ali o tome treba razgovarati i svaki zahtjev treba biti predmetom razgovora”, rekao je Kozlić.
Izmjene Zakona
Rektor Kukić je najavio da će održati sastanak s predstavnicima neformalne grupe studenata, ali je naglasio da ključni zahtjev, koji se tiče bezuslovnog prelaska u narednu studijsku godinu, ne može realizovati sam Senat Univerziteta, nego se moraju uključiti Vlada i Skupština ZDK-a koje bi trebale donijeti izmjene Zakona o visokom obrazovanju ZDK-a.