„Prije tri godine sam nešto osjetila i primijetila promjene na dojci. Kada sam saznala za dijagnozu, odmah sam pomislila na operaciju, koja je, ubrzo, uspješno i obavljena, uz Božiju i doktorovu pomoć“, ovako započinje svoju priču 69-godišnja Fatima Meškić iz Žepča, koja je oboljela od raka dojke.
Težak proces liječenja

Meškić

Meškić je shvatila da se mora uhvatiti u koštac sa ovom dijagnozom i da ne smije odustati u svojoj borbi, a nakon procesa liječenja, odlučila je promijeniti određene životne navike. Ova životna borba ju je dodatno osnažila. „Proces liječenja je bio težak. Podrška je jako bitna i imala sam je, i od porodice i prijatelja. Neke navike sam promijenila, pogotovo u smislu ishrane. Jedem aroniju, med, bijeli luk, cveklu, mrkvu,… Svim ženama bih preporučila da na vrijeme urade mamografiju i samopreglede“, kaže Meškić.

Druženje, podrška i razmjena iskustava

Pored podrške porodice i prijatelja, bitno joj je, kaže, i podrška ostalih članica iz Udruženja žena oboljelih i liječenih od raka dojke „Biram život“ iz Žepča, čija je i sama članica. „Članica sam Udruženja dvije godine i jako mi je bitno druženje, podrška i razmjena iskustava. Prezadovoljna sam što se u našem gradu osnovalo Udruženje gdje se okupimo, razgovaramo i podrška smo jedne drugima“, ističe Meškić.
Smatra da joj je Udruženje, odnosno iskustva i razgovori sa drugim članicama, pomoglo i na psihološkom i socijalnom planu. S obzirom na to da svakog mjeseca organizuju zajedničku kafu i druženje, Fatima kaže da joj takva aktivnost jako prija. Takvo mišljenje dijele i sve druge članice, jer kažu da je to odličan način da osjete i znaju da nisu same u svojoj borbi.