Brojni zeničani već godinama ne mijenjaju navike jer kako kažu, na zeničkoj pijaci imaju sve na jednom mjestu, a i cijene su pristupačne. Za ponudu na zeničkoj tržnici i pijaci s pravom se može reći kako je među najpristupačnijim mjestima u gradu što se tiče omjera kvaliteta i cijena. Cijene proizvoda, kako su nam istakli prodavači, su povoljne, jabuke 1KM, tikvice 1KM, paradajz 1,50 KM, paprike 1,50 KM, kupus 1 KM, grožđe 2,5 KM, šljive 1,50KM…
Prodavači su nam kazali da zbog pandemije korona virusa nema kupaca kao prije, a podijeljena su mišljenja oko zarade. Jedni kažu da je dobra zarada, dok drugi kažu da nije kakvao je ranije bila.
“Prodaja je slaba. Osnovni uzrok je parking. To nam je najveći problem. Cijene su za ovaj standard i visoke, ide slabo, a najčešći kupci su penzioneri”, naglasio je prodavač na pijaci, Amir Ekinović, koji je dodao da se nada da će se problem parkinga riješiti, te će na taj način biti i više kupaca na pijaci.
“Roba je dobra, cijene standardne, ali nema baš mnogo posla. Jedini problem je ovo stanje sa koronom virusa, pa narod izlazi slabije napolje, tako i na pijacu. Nadamo se da će biti bolje”, kazala nam je radnica na zeničkoj tržnici, Melisa Pjanić.
Safet Alispahić je dugogodišnji prodavač voća i povrća na zeničkoj pijaci. Ovom prilikom nam je kazao da se ništa toliko nije promijenilo zbog situacije izazvane korona virusom, na tržištu nabavke i prodaje proizvoda.
“Dragi Bog je dao takvu nafaku u ovim nedaćama, što je dobra strana svega ovoga što nas je zadesilo. Takvo je vrijeme, dobro da imamo u izobilju voća i povrća. To se izražava i po pijacama. Robe ima i za birati i to dobre robe, kvalitetne, gdje su cijene sve niže i niže, a naroda ima, dođu i kupe… Dobre njive, dobra roba, naroda ima, tako da su i cijene niže. Ne može se nijedna radnja porediti sa pijacom, sa svježinom robe koju nudimo i izborom”, istakao je Alispahić.