Postupajući povodom informacije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kojom obavještavaju javnost o nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola u Federaciji BiH od 1. do 5. razreda, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona objavilo je putem Press službe obavještenje koje je potpisala resorna ministrica Draženka Subašić.
Sačekati isporuku
U saopćenju se navodi: „Resomo ministarstvo obavještava sve osnovne škole na području Zeničko-dobojskog kantona da udžbenike koji su prethodnih godina nabavljeni racionalno iskoriste te na taj način zadovolje potrebe učenika, pogotovo onih koji su u stanju socijalne potrebe. Takoder, očekujemo od nastavnika razredne nastave da u ovom periodu, u slučaju eventualnog manjeg broja udžbenika, ne insistiraju na nabavci istih, te da u realizaciji odgojno-obrazovnog procesa koriste i druge izvore znanja. Pri tome obavještavamo roditelje učenika od 1. do 5. razreda osnovne škole da u narednom periodu ne nabavljaju udžbenike za navedene razrede.
Udžbenici za sve
Također, Ministarstvo za obrazovanje, nauku. kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je prethodnih godina, prije početka svake školske godine, nabavljalo udžbenike za učenike osnovnih škola, tako da su nabavljeni besplatni udžbenici za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda osnovnog obrazovanja, bez obzira na socijalni status, koji će se koristiti i ove školske godine.
Čekaju se sredstva
S tim u vezi, resorno ministarstvo Vas informira da je poduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi pripremilo proceduru nabavke udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovnog obrazovanja, čim novčana sredstva Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke namijenjena ZDK-u budu operativna.
Učešće općina
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je pokrenulo proceduru nabavke udžbenika za učenike osmog razreda osnovnog obrazovanja, na području ZDK-a, u školskoj 2023/2024. godini, i u tu svrhu izdvojilo 300.000,00 KM. U toku je postupak javnih nabavki putem pregovaračkog postupka, po čijem okončanju, nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača, izvršit će se distribucija udžbenika po školama. Također, ove školske godine u budžetima osnovnih škola planirana su sredstva za nabavku udzbenika za učenike sedmog razreda, i u tu svrhu je izdvojeno 486.150,00 KM. Također, želimo naglasiti da su lokalne zajednice, što je postala uobičajena praksa, nabavljale udžbenike za učenike prvih razreda osnovnog obrazovanja.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA