Nadija Mehinagić i Dunja Smajlagić sa VII Internacionalnog festivala muzike „Primavera“, koji je nedavno održan u Bijeljini, vratile su se sa osvojenim prvim nagradama u kategoriji klavir solo. Od mogućih 100 Nadija je osvojila 97, a Dunja 95 bodova i svojim su talentom, zanjem i vještinom zadivile stručni žiri. Velikom uspjehu raduju su i Nadija i Dunja, ali i muzički pedagozi Esena Ruvić, profesorica muzike i Ermelina Herceg, nastavnica muzike, koje su ih i pripremale za ovo takmičenje. Uspjeh je i veći ako se zna da je „Primavera“ okupila više od 500 mladih muzičara iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Za predstavljanje na „Primaveri“ odabran je repertoar kojim će se najbolje predstaviti Nadijin i Dunjin talenat, pa su one tako izvele kompozicije iz tri muzičke epohe: baroka, klasike i romantizma, sve u 5 minuta koliko su imale na raspolaganju što se svidjelo i žiriju.
Nadija voli Baha, a Dunja Čajkovskog
Nadija i Dunja učenice su „Prve osnovne škole“ i drugog razreda Paralelne osnovne muzičke škole koja djeluje pri Osnovnoj školi „Maglaj“. „Treba puno vježbati da se muzika donese na pravi način. Prvo treba pročitati note pa tek onda stvoriti muziku“, otkrila nam je Nadija. „Za Bijeljinu smo se pripremale od početka nove školske godine. Prvo su se note trebale pročitati, a od decembra sam krenula sa artikulacijom, dinamikom, tempom“, dodala je Dunja. Ove djevojčice ispričale su nam da su bile oduševljene velikom salom, koncertnim klavirom i brojnom publikom. Dunja nam je priznala da kod nje treme nije bilo, dok trema na Nadiju djeluje samo pozitivno i pomaže joj prilikom koncentracije. „Sretna sam zbog osvojene prve nagrade, jer sam očekivala drugu ili treću nagradu, pa sam nakon proglašenja stvarno bila iznenađena“, priznala je Dunja. „Ja sam se nadala prvom mjestu i baš sam presretna“, dodala je Nadija. Otkrile su nam i svoje omiljene kompozitore, za Nadju je to Bah, a za Dunju Čajkovski.
U konkurenciji 90 takmičara osvojile prve nagrade
Profesorica muzike Esena Ruvić, već u prvim mjesecima Nadjinog i Dunjinog školovanja primijetila je njihov talenat. „Svi smo ponosni na Nadijin i Dunjin uspjeh. Članovi žirija bili su iz Beograda i Ljubljane, imali su jako pedagoški pristup jer su znali da se radi o djeci koja tek ulaze u svijet muzike“, kazala nam je Ermelina Herceg, nastavnica muzike.
Nakon posljednjeg uspjeha u Bijeljini, gdje su među 90 takmičara osvojile prve nagrade, ove dvije djevojčice već maštaju o nastavku školovanja u srednjoj muzičkoj školi, sanjaju o nastupima i koncertima jer se završetak osnovnog obrazovanja, poklapa se i sa završetkom školovanja u muzičkoj školi. Nadija i Dunja nastavljaju sa svojim obavezama u obje škole, a od planova su nam otkrile da se već pripremaju za još jedno internacionalno takmičenje kojem će domaćin u junu biti Brčko.