Zbog kašnjenja isplate junske plate i toplog obroka, tridesetak rudara Rudnika mrkog uglja Zenica su proteklog utorka u drugoj smjeni ostali u jami „Raspotočje“. Po izlasku na površinu, nakon 48 sati provedenih u jami, rudari su poručili kako su ogorčeni što je, iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poslala zahtjeva za isplatu plata rudarima, JP Elektroprivreda BiH to odbila. Naglasili su da sad znaju ko je krivac za situaciju u zeničkom Rudniku. Predsjednik Samostalnog sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić je kazao da su zamolili rudare da zbog njihovog zdravlja napuste jamu, te da su oni prihvatili poziv.
Hukić: Neispunjen plan proizvodnje
Direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić izjavio je da rudarima plata nije isplaćena zbog neispunjenja plana proizvodnje. Proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine je 86.367 tona, odnosno 40,25 posto od plana, koji je za prvih šest mjeseci bio 214.600 tona. Da bi zenički rudnik mogao izvršavati svoje tekuće obaveze, kako je rekao Hukić, proizvodnja bi trebala iznositi oko 30.000 tona na mjesečnom nivou.
Iz Vlade Federacije BiH su u protekli petak naveli da su rukovodstvu JP Elektroprivreda BiH naložili da u potpunosti pristupi realizaciji sporazuma o metodologiji isplate plata za zaposlene u Rudniku mrkog uglja Zenica za maj i jun. JP Elektroprivreda BiH u odgovorima federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, na njihova traženja hitnog poduzimanja aktivnosti na isplati plaća uposlenicima RMU Zenica za navedene mjesece, a u skladu sa Sporazumom o načinu isplate primanja za period trajanja „radničkog neposluha“, ukazuje da ukoliko premijer i ministar traže da isplatu plaća umjesto poslodavca – RMU Zenica izvrši JP Elektroprivreda BiH, to predstavlja direktno traženje da se nezakonito djeluje. Time se, kako dodaju, traži da se krši prije svega Zakon o privrednim društvima, Zakon o javnim preduzećima u FBiH, nepravilno postupi s odredbama važećih zakona o dodjeli sredstava ili donacija i takve isplate dovedu u koliziju s Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH.
Najavljen dolazak oko 500 rudara
Jučer je ispred Doma rudara u Zenici održana press konferencija na kojoj je Sinan Husić još jednom, između ostalog, prenio zvaničnu reakciju Sindikata radnika rudnika FBiH na saopćenje za javnost EPBiH te najavio štrajk upozorenja rudara koji će biti održan danas (utorak, 1. august) od 11:00 do 14:00 ispred zgrade Elektroprivrede u Sarajevu.
– Na protestima će biti rudari iz koncerna svih sedam rudnika, njih oko pet stotina. Do sad nisu ispoštovali nijednu odluku koju smo potpisali s njima i mi smo prinuđeni na ovaj način tražiti svoja prava -dodao je Avdić.