Stranka demokratske akcije proteklog utorka održala je vanrednu konferenciju za medije na kojoj su se obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević i predsjednik Gradskog odbora SDA Zenica Nezir Pivić.
Kako je kazano na konferenciji za medije, SDA ZDK je, prema rezultatima kojima do sada raspolažu, zadovoljna izbornim rezultatima koje su ostvarili na održanim Općim izborima što je, kako kažu, rezultat posljedica jednog dobrog rada i prepoznavanja rada Vlade ZDK. “Za sve nivoe vlasti ostvarili smo najveći broj glasova. Raduje me činjenica da ostajemo lideri u političkim procesima na nivou kantona. Imamo više glasova nego sljedeće dvije, pa možda i tri političke partije zajedno. Sve govori da ćemo u narednom periodu, onako kako je to i predviđeno zakonom i kako situacija nalaže, da pođemo u konsultacije za formiranje Vlade ZDK”, kaže Galijašević.
U obraćaju prisutnima Pivić je istakao zadovoljstvo osvojenim rezultatima te je, zbog optužbi iznesenih na press konferenciji BHI-KF, najavio podnošenje krivičnih prijava. “Aposloutno je neshvatljivo da član SDA donosi vreće s glasačkim listićima. Kada govorimo o tim nebuloznim izjavama, upravo govorimo o stanju u kojem se nalazi gospodin Kasumović. Kada govorimo o Gradskoj izbornoj komisiji, mi smo više puta u saopćenjima upozoravali na stav GIK-a, njen način izbora, pokušaj sprječavanja izbora jednog člana GIK-a. Čitav proces glasanja, proces imenovanja biračkih odbora, vodi isključivo GiK a većinu članova GIK-a Zenica čine prvi saradnici gospodina Kasumovića. Više puta smo upozoravali na malverzacije koje rade i sa biračkim odborima. Birački odbori su formirani dan prije izbora, a predsjednicima biračkih odbora su putem viber poruka poslani sastavi biračkih odbora. Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv Kasumovića i Almire Baručije, koji su sačinjavali sastav biračkih odbora”, kaže Pivić, te dodaje da su tvrdnje Kasumovića o nelegalnom posmatraču Meši Šačiroviću laž, a kao dokaz raskrinkavanja je akreditacija koja je izdata od strane GIK-a. “On je ponovo uhvaćen u laži zbog izbornog gubitka. Za iznesene tako brutalne laži slijedi tužba za klevetu i druge oblike odgovornosti”, istakao je Pivić.
Centralna izborna komsijia BiH je odlučila da prebrojavanje glasačkih listića iz Zenica nastavi u svom centru u Zetri. Iz SDA Zenica poručuju da je ovo još jedna potvrda da je Fuad Kasumović preko GIK-a pokušao uticati na izborne rezultate, te da je na većini biračkih mjesta gdje je vršeno ponovno prebrojavanje ustanovljeno da su oštećeni kandidati SDA.