ONI SU BUDUĆNOST BIH


Stefan Kokić je osnovnoškolsko obrazovanje završio u Katoličkom školskom centru „Sv. Pavao“ Zenica a u toku 4. razreda upisao je i prvi razred Osnovne muzičke škole, instrument klarinet. Nakon Osnovne škole odlučio je nastaviti formirati sebe kao muzičara te upisao Srednju muzičku školu u Zenici, Odsjek za klarinet i muzičara općeg smjera.
– Za moj odabir srednje škole zaslužna je ljubav prema muzici koja se razvijala kroz moje osnovno školovanje. Kako kroz muzičku školu, tako i kroz razne druge aktivnosti kao npr: sviranje u župnom bendu Novo Nebo, u orkestru Katoličkog školskog centra, na raznim manifestacijama s raznim tipovima ljudi. Poprilično sam zadovoljan svojim napretkom koji sam ostvario u ove četiri godine. Tome su doprinijeli i novi odnosi stvoreni s ljudima, profesorima i učenicima -kaže Kokić i dodaje da je kroz 10 godina bavljenja muzikom imao priliku doći u kontakt s raznim muzičarima, samim time i raznim instrumentima.
– Iako je klarinet moj prvi i najdraži instrument, apetiti su polako rasli te sam se upustio u sviranje drugih. Izdvojio bi klavir koji sam počeo svirati u srednjoj školi te imao priliku ići na razna takmičenja u kategorijama „uporedni klavir“. Za ljubav prema klaviru zaslužna je moja profesorica koja mi je uvijek pružala nesebičan trud i motivaciju u radu, te igrala veliku ulogu u mome formiranju kao muzičara. Pored toga rekreativno sviram saksofon, gitaru i bubnjeve, na čemu se još treba poraditi. Imao sam prilike sudjelovati na raznim takmičenjima iz raznih disciplina. Bila su to takmičenja raznih levela, od školskih sve do internacionalnih. Discipline u kojima sam se takmičio bile su klarinet, klavir i kamerna muzika a na kojima sam osvajao prve i specijalne nagrade, te više puta bio proglašen za „Laureata kategorija“ – najbolji u kategoriji -ističe Kokić i dodaje da se planira nastaviti usavršavati na muzičkoj akademiji.
– Odlučio sam se nastaviti baviti klarinetom kao i od samog početka. Srednja muzička je specifična po tome što vam pruža mogućnost da pohađate dvije škole istovremeno. Također za upis vam nije potrebna Osnovna muzička škola, već je najbitnije imati motivaciju, posvećenost radu, i volju za naučiti nešto novo. Svima koji se dvoume o upisu bi preporučio se ne opterećuju tom odlukom i samo dođu na prijemni ispit -kazao je Kokić na kraju razgovora za Našu riječ.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK