Mlada zenička glumica, Tamara Miličević-Stilić, od 2005. do 2016. godine bila je članica Dječije, omladinske i lutkarske scene u BNP-u Zenica, gdje je učestvovala u više od deset predstava za djecu. 2016. godine upisuje Akademiju Dramskih Umjetnosti u Tuzli. Diplomirala je 2020. godine u klasi prof. Jasmine Čelebić Tanović.
Najbolja mlada glumica
Za vrijeme studiranja igrala je u dvije predstave u BNP-u Zenica („Hannah i Hanna“ u režiji Miroljuba Mijatovića i „Othello“ u režiji Nine Nikolikj) i dvije u NP Tuzla ( „Pijana noć“ u režiji Gradimira Gojera i diplomska predstava „Majmuni dolaze“ u režiji Gorana Damjanca). Po završetku studija igrala je u predstavi „Čarlijeva tetka“ u NP Tuzla, u režiji Nine Kleflin i „Sakati Billy sa Inišmana“ u BNP Zenica, u režiji Predraga Štrbca. Od oktobra 2020. je pripravnik u BNP-u Zenica. Uslijedile su još neke uloge na daskama zeničkog pozorišta a za onu iz predstave „Kuća“ u režiji Alena Šimića je na nedavno završenom XXI Festivalu bh. drame „Zenica 2022“ dobila Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice od strane Stručnog žirija.
– Imala sam priliku ove godine pogledati sve predstave koje su bile u takmičarskom programu festivala i slobodno mogu reći da sam vidjela mnogo talentovanih glumica, tako da me zaista iznenadila konačna odluka žirija. Prije ove nagrade sam osvojila nagradu za najbolju glumicu večeri (Mostarska liska 2021), a ova nagrada će mi ostati u divnom sjećanju na prvu profesionalnu nagradu za glumačko ostvarenje u sklopu cijelog festivala -kaže Miličević-Stilić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju