Mješovita srednja industrijska škola

U prvi razred srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona, u školskoj 2023/2024. godini planiran je upis ukupno 3.620 učenika, u 168 odjeljenja. Konkurs za upis u gimnazije, tehničke i srodne škole, srednje umjetničke i srednje vjerske škole trajao je do 23. juna, dok za srednje stručne škole traje do 27. juna ove godine. Kada je u pitanju Zenica, u ukupno 11 srednjih škola planiran je upis 1.326 učenika, u 64 odjeljenja.
Primaju 110, a prijavilo se 177 učenika
Veliki interes đaci su, kao i prethodnih godina, iskazali za Medicinsku školu u Zenici, koja je primala učenike za dva zvanja: medicinska sestra/ tehničar i zubni tehničar.
„Zadovoljni smo odzivom i svi đaci su super odlikaši. Primamo 110 učenika, a ukupno se prijavilo 177 učenika za stručno zvanje medicinska sestra-tehničar. Zadnji učenik, dakle koji je na rang-listi 110., ima 84,87 od ukupno 90 bodova. To znači da su sva djeca, praktično, super odlična. Kada je u pitanju zvanje zubni tehničar, primljena su 22 učenika od 35 koliko ih se prijavilo“, kaže Nedžada Alispahić, direktorica Medicinske škole Zenica.
I za upis u Tehničku školu Zenica, a kako nam je kazala pedagogica Mirsada Pelo, prijavio se veliki broj učenika, ukupno 215, a primali su učenike u šest odjeljenja, po 22 učenika. „Najveći interes učenika bio je za zanimanje elektrotehničar računarske tehnike i automatike. Roditelji nisu htjeli podići dokumente, jer se radilo, većinom, o odličnim učenicima, imali smo i čak 10 učenika generacije, tako da je resorno ministarstvo dalo saglasnost da upišemo još jedan razred, tako da je sada trenutno u našu školu upisano 156 učenika“, kaže Pelo.

Mujaković

Upis za trogodišnja zanimanja u Mješovitoj srednjoj školi Zenica još uvijek traje. Kada su u pitanju četverogodišnja zanimanja, Konkurs je završen u petak. „Ukupno je upisano oko 95 učenika i broj upisanih đaka je bolji nego prethodnih godina. Uglavnom je najveći interes za veterinarske tehničare, poslovno-pravne tehničare i ugostiteljske tehničare, odnosno za kuhare i poslastičare, a kada su u pitanju trogodišnja zanimanja“, kaže Amela Mujaković, direktorica Mješovite srednje škole Zenica.
Zadovoljni upisom đaka su i u Srednjoj mješovitoj školi „Mladost“. „Upis đaka za trogodišnja zanimanja traje do utorka, 27. juna, dok je za četverogodišnja završen u petak. Mogu reći da smo zadovoljni interesom đaka za upis u našu školu. Veliko interesovanje bilo je za elektro smjerove, frizere i vozače, a prostora za upis ima još za zanimanja: krojač, keramičar i monter suhe gradnje“, kaže Nihad Kamenjaković, direktor SMŠ “Mladost“.
Selvedin Botić, direktor Mješovite srednje industrijske škole, nam je kazao da su, a kada je u pitanju upisna kvota, zadovoljni brojem upisanih učenika, te da su učenici najviše interesa pokazali za zvanja i zanimanja: zavarivač, operater na CNC mašinama, hemijske i mašinske tehničare, automehaničar,…
Ima mjesta u Drugoj gimnaziji i Srednjoj muzičkoj

Arnaut

U Prvoj i Drugoj gimnaziji planiran je upis po pet odjeljenja, odnosno ukupno po 110 učenika. „Nismo baš prezadovoljni, ali dobro je. Do sada je upisano oko 75 učenika“, kazao nam je Sumedin Arnaut, direktor Druge gimnazije. Prema riječima don Vlatka Rosića, direktora KŠC „Sveti Pavao“, Opća gimnazija, planiran je upis dva odjeljenja, po 22 učenika.
U Srednjoj muzičkoj školi je planiran upis 22 učenika, a do sada je upisano njih 11. „Obzirom na situaciju u posljednjih nekoliko godina, nijedna škola, realno, nije zadovoljna sa brojem upisanih učenika, pa tako ni naša škola. Ipak, s obzirom na to da naša škola broji uvijek po jedno odjeljenje, naša očekivanja nikada ni nisu prevelika. Imamo jedan razred, jedno odjeljenje. Ove godine je u ovom junskom upisnom roku upisano 11 učenika. Vidjet ćemo da li će se još neko prijaviti u augustovskom upisnom roku“, kazali su nam iz Srednje muzičke škole Zenica.
U Srednjoj školi za sručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica, a kako nam je kazala direktorica Škole Amira Fejzić, upisni rok traje sve do kraja avgusta 2023. godine i tek tada će znati konačan broj upisanih đaka. „Za sada smo zadovoljni upisom, i konstatujemo da je bolji nego prošle godine“, kaže Fejzić.