Tradicionalna visočka manifestacija Dani kulture, trgovine i sporta ove godine traje od 21. jula do 2. augusta i kao i do sada, biće podijeljena u dva dijela. Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, nakon čega je uslijedio višeminutni vatromet u centru grada.
“Ove godine smo pokazali da je Visoko centar regije i da se nalazi visoko na ljestvici kulturnih i muzičkih zbivanja u našoj domovini”, poručio je Ganić.
Prvi dio koji se odnosi na Dane kulture i sporta obilježili su brojni sadržaji. Kada su kulturni događaji u pitanju, na centralnoj bini su održani koncerti Željka Samardžića, zatim grupa Bombaj štampa, Letu štuke i Mostar sevdah reunion, dok će taj kulturni dio večeras (utorak) velikim solističkim koncertom zatvoriti legendarni Halid Bešlić. Sportske sadržaje su krasili nastupi mladih rukometaša, prvenstvo u dresurnom i paradresurnom jahanju, festival taekwondoa, kuglaški i turnir u malom fudbalu, teniski turnir za najmlađe i drugi.
“Obećali smo Visoko vratiti tamo gdje i pripada, a program ovogodišnje manifestacije “Visočko ljeto” svjedoči da smo na pravom putu, kao i sjajne reakcije Visočana, ali i turista koji su također prisutni na koncertima. Visoko je grad kulture, muzike, sporta, grad poznat nadaleko, i samo mu vraćamo zasluženi sjaj”, riječi su gradonačelnika Visokog.
Drugi dio manifestacije, popularni vašar u okviru Dana trgovine, započinje u četvrtak 27. jula i trajaće do tzv. aliđuna, 2. augusta ove godine. Štandovi će biti postavljeni u centralnim gradskim ulicama i očekuje se posjeta brojnih građana Visokog i šire regije, kako je to uostalom već godinama.