Arhiva

Uprkos pandemiji, privreda općine Tešanj bilježi dobre rezultate. Ovdje je zaposleno više od 13.000 radnika, a broj penzionera na jednog uposlenog je 2,6 i duplo je veći od federalnog prosjeka. U 2020. godini tešanjska privreda je ostvarila izvoz od 357 miliona, a u prošloj 480 miliona maraka.
-Privreda u Tešnju ima rast negdje preko sto miliona. Očekujemo tendenciju rasta-kazao je predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić.
-To je jedna posebna filozofija koja se već pomalo, zahvaljujući upravo ljudima odavdje, širi i na ostatak BiH-dodaje predsjednik PK FBiH Mirsad Jašarspahić.
Usljed pandemije, protekle dvije godine u Tešnju nije održan Međunarodni sajam privrede.
-Sada je njegovo održavanje mnogo izvjesnije. Situacija s pandemijom se smiruje. Vraćamo se, na neki način, u normalan život. Zemlje EU već ukidaju te svoje restriktivne mjere. Sve ide po planu. Blizu smo dogovora o zemlji partneru-kaže predsjednik UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj Semir Kantić.
Na 17. redovnoj skupštini Udruženja, tešanjski privrednici su za organizaciju Sajma dobili podršku ZDK.
-Ubrzo će naš javni poziv biti, pripremite potrebnu dokumentaciju i obratite se Vladi sa zahtjevom, mi ćemo se odazvati i podržati vas-poručio je u Tešnju premijer ZDK Mirnes Bašić.
Kako je planirano, 16. međunarodni sajam privrede „Tešanj 2022“ održat će se od 21. do 24. septembra ove godine.