Nova godina donijela je još jedan udar na džepove građana Bosne i Hercegovine. Uz poskupljenje osnovnih životnih namirnica, građani su posljednjih dana svjedoci i poskupljenja ogrjeva. Razlog se krije u povećanju cijena sirovine koje se, u konačnici, odrazilo i na konačnu prodajnu cijenu ogrjeva, a koju najviše osjete krajnji potrošači.
Nestašica sirovine razlog za povećanje cijena
Predstavnik kompanije „Drvosječa“ d.o.o. Muhamed Helać kazao je da je nestašica sirovine, koja je pogodila drvnu industriju pred početak grijne sezone 2021/2022., glavni razlog za povećanje cijene te da su poskupljenju doprinijeli i drugi faktori, poput povećanja cijene električne energije, konstantnih povećanja cijena goriva i transporta, nedostatak radne snage ali i veće cijene brojnih drugih repromaterijala koji se koriste u proizvodnji. „Najtraženiji energenti su drveni pelet i iscijepana ogrjevna drva. Pelet je zasigurno popularniji način zagrijavanja doma u posljednje vrijeme s obzirom da su potrebe za peletom posljednjih par godina itekako porasle. Velika potražnja, a mala dostupnost dovela je do toga da peleta nije bilo dovoljno za podmirenje potreba tržišta u BiH u kratkom periodu, što se odrazilo na konačnu prodajnu cijenu“, kaže Helać. U grijnoj sezoni 2020/2021. prodajna cijena drvenog peleta u Drvosječi bila je 350 KM po toni, a prodajna cijena iscijepanog ogrjevnog drveta 89 KM po prostornom metru. S druge strane, trenutna cijena drvenog peleta je 480 KM po toni, a iscijepanog ogrjevnog drveta 116 KM po prostornom metru. „Pojeftinjenje ne očekujemo u ovom mjesecu zasigurno. Tržište još uvijek nije stabilno s obzirom da ga dodatno destabilizuje nestabilnost tržišta ogrjevom u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji, gdje su daleko veće nego kod nas, pa te zemlje pribjegavaju uvozu peleta i ostalih energenata iz naše zemlje. Nadamo se pojeftinjenju u martu te potrošačima savjetujemo da svoje potrebe za ogrjevom podmiruju u ljetnim mjesecima kada su cijene ogrijeva znatno manje“, ističe Helać.
Kada je upitanju cijena drveta, JP „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići u novoj poslovnoj godini ima i novi cjenovnik a, kako kažu, potražnja za ogrjevnim drvetom je na razini prethodnih godina. „Cijena ogrjevnog drveta u ovoj godini iznosi 70 KM/m3 + PDV, dok je cijena ogrjevnog drveta u prethodnoj godini iznosila 65 KM/m3+PDV. Moramo kazati da je potražnja građana za ogrjevnim drvetom u ovoj grijnoj sezoni na razini prethodnih godina“, kazali su iz ovog Preduzeća.
Zabilježen rast cijena hljeba i pekarskih proizvoda
Pored rasta cijena energenata i osnovnih životnih namirnica, zabilježen je rast cijena hljeba i pekarskih proizvoda. Zeničani sada za pojedine pekarske proizvode, poput lisnatih tijesta i štrudli, moraju izdvojiti 1 KM dok su te proizvode ranije plaćali po 0,70 KM. Najobičniji, bijeli hljeb moguće je kupiti od 1 do 1,30 KM, u zavisnosti od gramaže i vrste. U zeničkim pekarama primijetan je i rast cijena pita, pa tako za jednu pitu, koja je nedavno koštala 1,50 KM, sada je potrebno izdvojiti 2 KM.