Mustafa Šarić, rođen u 1987. godine u Zenici, od ranog djetinjstva trenirao je u raznim sportovima. Na početku razgovora za „Našu riječ“ kaže da je nosilac crnog pojasa u taekwondou. Ipak, ljubav prema ekstremnim sportovima je prevladala i sad iza sebe ima brojne uspjehe na takmičenjima u skokovima u vodu. Na otvorenju ovogodišnje sezone u Užicu doživio je povredu koja ga prati i dalje.
Pobjeda u Sarajevu
– To se dosta odrazilo i na moje učešće u Mostaru, gdje mogu sigurno reći da nisam nikada imao lošiji skok. Pored povrede, i vjetar je bio prilično jak, sama koncentracija nije bila u potpunosti ali, eto, hvala Bogu, prošlo je sve kako treba. Ova sezona je, mogu reći, slabija generalno u odnosu na one kakve ste navikli da me pratite, bilo je čak i najave da ću odustati od aktivnog takmičenja zbog zdravstvenih problema. Ipak sam odlučio da se borim dalje, koliko mogu, i da ne dozvolim da me nešto spriječi da radim ono u čemu uživam -kaže Šarić koji je imao odličan nastup na „Bentbaša Cliff Divingu 2022.“.
– Pobjeda u Sarajevu mi je jedna od dražih jer sam u cijeloj priči od samoga početka, i pored drugog i trećeg mjesta sad sam kompletirao sva tri mjesta na postolju. Naš Dino Bajrić, skakač i ujedno organizator Bentbaše je momak vrijedan svake pohvale i podrške. Stvarno je bila velika čast ponijeti titulu jedne jako dobro organizovane manifestacije koja traje već osam godina -izjavio je Šarić a potom se dotakao i organizacije zeničkog takmičenja.
– Razlog neodržavanja skokova u Zenici je, prije svega, ove godine moje malo lošije zdravstveno stanje a zatim i sama podrška. Ima je, ne mogu reći da nema ali to nije ni blizu koliko bi trebalo da se napravi jedna lijepa priča, da dovedemo i čuvenog Orlanda Duquea i da nam Zenica ima prepoznatljivu i pozitivnu priču. Mnogi već znaju da sam i dosadašnja takmičenja najvećim dijelom finansirao ličnim sredstvima što stvarno više ne mogu jer i mene život vodi nekim drugim tokovima. Nadam se da nastavljamo iduće godine. Čim stupi kraj ove sezone idemo polako ka pripremama za iduću, pa tako i organizovanjem takmičenja u Zenici -kazao je Šarić.
Zenički nasljednici
Kad su u pitanju planovi za budućnost kaže da mu je želja da ostane aktivan još dugo kako bi postao takmičar s najviše nastupa u Mostaru.
– Isto tako da kroz te naredne godine izvedemo na put još neke nove laste, kako u Zenici tako i šire. Hvala Bogu, ove godine smo iz Zenice imali dvojicu novih predstavnika što mi je zaista draže nego sve medalje svijeta jer znam da će neko nastaviti našu priču i tradiciju. To su Vedad Dedić i Semir Mahmić, momci koji se zaista trude i treniraju s nama unazad nekoliko godina tako da smo ove godine odlučili da skoče i sa Starog mosta jer su, hajmo reći, dovoljno zreli. Imamo još nekoliko momaka koji će, nadam se, u naredne dvije godine postići dovoljno znanja da se i oni upišu skokovima sa Starog mosta jer ipak gledamo da je ovo sport i da ne može svako da se tek tako prijavi iz najočitijeg razloga a to je opasnost po život. Nema prostora za nespremne i za greške. Bolje je sačekati nekoliko godina i lijepo se pripremiti te se bez povrede vratiti kući nakon takmičenja -kaže Šarić, na kraju razgovora.