Radovi na izgradnji objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici u punom su jeku. Građevinska operativa kompanije ITC d.o.o. Zenica izvršila je rušenje stare zgrade, a trenutno se rade široki iskopi i polaganje instalacija, saopćila je Press služba ZDK.
Projekat od 8,2 miliona KM
Izgradnja objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici projekat je vrijedan 8,2 miliona KM, a sredstva za realizaciju osigurali su Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je iz budžeta Ministarstva zdravstva odobrila 3,5 miliona KM – od čega 1,5 miliona KM ove godine te 2 miliona KM u 2024, Vlada Federacije BiH, koja je ovogodišnjim budžetom već odobrila 1.000.000 KM, a jednak iznos će biti odobren i kroz rebalans budžeta FBiH, dok je preostali iznos od oko 2,7 miliona KM osigurao Grad Zenica. JU “Dom zdravlja” Zenica će za opremanje objekta potrebnim uređajima za dijagnostiku izdvojiti dodatnih 1.000.000 KM.
Značajan prostor
U novoj zgradi će, pored Službe hitne medicinske pomoći, biti smještene i Služba za laboratorijsku dijagnostiku te Služba za zaštitu od nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja. Ukupna korisna površina novog objekta na tri etaže je oko 3.320 m2, a sa vanjskim uređenjem obuhvata prostor od oko 4.200 m2.
“Ponosna sam što predvodim Vladu koja je prepoznala potrebu da Zenica, kao najveći grad i sjedište našeg kantona, dobije moderan zdravstveni objekat u sklopu Doma zdravlja Zenica u kojem će građani dobijati značajno kvalitetniju zdravstvenu uslugu, a mnogo bolje uslove za rad imat će i zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ovo je jedan u nizu višemilionskih projekata koji su čekali na realizaciju više od 40 godina, a direktno se tiču kvaliteta života građana Grada Zenica. Opredjeljenje Vlade ZDK-a je da kroz ulaganja u infrastrukturu, opremu i kadrove nastavimo jačati zdravstveni sektor”, rekla je premijerka Amra Mehmedić.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA