Udruženje građana “Život” iz Zenice, koje okuplja žene oboljele i liječene od karcinoma dojke, organiziralo je, u subotu, sada već tradicionalnu akciju pod nazivom „Narcisom protiv raka dojke“. Članice i volonterke Udruženja “Život” su, na platou ispred RK “Bosna” i u Tržnom centru “Džananović”, dijelile promotivni materijal o karcinomu dojke, ali i izložile neke od svojih radova nastale na okupacionoj terapiji.


“Dan narcisa“ obilježen i u Kaknju
I Udruženje “Ona je svjetlost” iz Kaknja, u znak podrške ženama koje su oboljele od karcinoma dojke, organizovalo je, u subotu, aktivnost obilježavanja “Dana narcisa”. Članice Udruženja dijelile su narcise, promotivni materijal i roze vrbce, a prikupljena sredstva se koriste za prevenciju i rano otkrivanje ove zloćudne bolesti u lokalnim zajednicama, a na globalnom nivou za pronalaženje lijeka protiv karcinoma dojke i svih ostalih karcinoma.
Svojim prisustvom, ovu aktivnost je podržao i načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajatrević.


„Osnovni cilj ove akcije je ukazati na značaj ranog otkrivanja karcinoma dojke. Članice i volonterke Udruženja “Život” su tog dana, zajedno sa Unijom studenata Medicinskog fakulteta BoHeMSA LC Zenica, dijelile promotivni materijal o karcinomu dojke, roze mašnice, te cvijet narcisa koji simbolizira neki novi početak,nadu,buđenje. Također smo izložile neke od svojih radova koje radimo na okupacinoj terapiji a koje su naši sugrađani mogli kupiti i tako podržati rad Udruženja. Danom narcisa također se pokušava ukazati na to kako je rak dojke najčešći tumor kod žena, te kako njegovo rano otkrivanje spašava život. Želim ovom prilikom da se zahvalim našim članicama, volonterima i studentima, našim sugrađanima koji su nesebično pomogli u realizaciji ove akcije“, kaže Dijana Jerković, predsjednica Udruženja „Život“ iz Zenice.