Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima nas očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su mogući jači pljuskovi, ponegdje praćeni gradom. Vjetar umjeren do jak, povremeno s olujnim udarima, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 22 °C. U srijedu, 17. maja, umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prije podne padavine uglavnom u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a poslije podne u većem dijelu naše zemlje. Tokom noći jači pljuskovi u Bosni. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 12 do 18. U četvrtak u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni lokalno sa slabom kišom. Poslije podne i dio noći pljuskovi i grmljavina se očekuju na jugozapadu Bosne. Vjetar slab, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 10 do 16, na jugu od 18 do 24 °C. U petak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući na zapadu i jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 24 °C.
Prema riječima dežurnog operativnog Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, trenutno nema opasnosti od izlijevanja rijeka ili potoka na području ZDK.
– Kiša pada ali je vodostaj nizak. Prema podacima koje dobijamo od Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, svakih pola sata, Bosna je oko 81 cm na području Visokog, kod Maglaja je između 110-120 cm a prva obavještenja kreću iznad tri metra. Najvjerojatnije može doći do nekih klizišta, na to treba obratiti pažnju -kaže dežurni operativni KU CZ ZDK.