Pripadnici GSS-a

U povodu 587. rođendana Zenice, sinoć je (ponedjeljak, op.a.) u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana svečana sjednica Gradskog vijeća Zenica. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog, političkog, kulturnog i drugih oblasti života u Zenici. Uz gradske vijećnike, svečanoj sjednici prisustvovao je gradonačelnik Fuad Kasumović, njegovi saradnici, delegacija Vlade Zeničko-dobojskog katona, dobitnici javnih priznanja, te spasioci GSS Zenica koji su učestvovali u akcijama spašavanja u Turskoj nakon razornih potresa, a kojima su ovom prilikom uručena priznanja gradonačelnika s nagradom.
Uspješna i naprednija Zenica
Na samom početku svečanosti, prisutnima se obratio predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić, koji je prisutnima zaželio dobrodošlicu, te istakao kako je na jednom mjestu vidjeti članove više nivoa vlasti, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti dokaz jednog lijepog i zdravog odnosa koji ima za cilj poboljšanje uslova života svim građanima ali i generacijama koje dolaze. „Želim izraziti duboku zahvalnost svima vama koji volite ovaj grad, radite na jačanju, prosperitetu ali i promociji naše Zenice koz različite aspekte djelovanja. Svima nama je jedini cilj sigurna, stabilna i uspješna Zenica. Ljubav koju gajimo prema našoj voljenoj Zenici trebamo pretočiti u dogovore i pregovore jer je zdravi dijalog jedini način za uspjeh. Trebamo iz našeg govora ali i srca izbaciti mržnju, znati saslušati, stvarati nove ideje trezvene glave sa realnim mogućnostima. Samo zajedno, bez dijeljenja u ovim teškim vremenima, možemo nastaviti graditi uspješnu Zenicu“, poručio je, između ostalog, Husetić.

Dobitnici priznanja

Prisutnima se, prigodnim govorom, obratio i gradonačelnik Kasumović, čestitavši svima Dan Grada. „Upravljati gradom znači graditi puteve, napraviti nove ambulante, uljepšavati parkove, utopljavati i obnavljati obdaništa i stambene zgrade,… Upravljanje gradom je i kopanje ispod zemlje, izgradnja vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže, ali i briga o obespravljenim, bolesnim i socijalno ugroženim sugrađanima. I sve smo to radili prethodne godine, na svakom pedlju Zenice i jednako i po zakonu, prema svakom našem komšiji ili susjedu. Upravljati gradom jednostavno znači stvarati ravnopravne uslove života i rada u svakom njegovom naselju, osigurati jednake uslove za razvoj svakog čovjeka ali i biti odgovoran i transparentan sa budžetom i imovinom grada. Zato sam izuzetno ponosan na postignutom jer se to dešava u vrijeme kada je čovječanstvo u ozbiljnoj krizi i kada se dešavaju nikada veći tektonski poremećaji na svjetskoj, političkoj ali i ekonomskoj sferi“, poručio je Kasumović.
Dodijeljena javna priznanja
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja “Grb Grada Zenice”, “Nagrada Zenice” i “Plaketa Zenice”, a Mirza Husetić, predsjednik Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja, uručio je priznanja ovogodišnjim laureatima. Javno priznanje “Grb Zenice” dodijeljeno je gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i posthumno prof.dr. Mahmutu Karaliću. „Nagrada Zenice“ dodijeljena je prim. dr. Ibrahimu Ceri dok je „Plaketa Zenice“ dodijeljenja Husniji Arapoviću, posthumno, te Udruženju građana „Naš most“ Zenica.
U ime svih nagrađenih prisutnima se obratio dr. Ibrahim Cero koji je svoju novčanu nagradu poklonio Udruženju građana „Naš most“ Zenica. „Naš grad slavi rođendan, a mi smo tu da uživamo u njegovim blagodatima. Grad je bio i biće, a mi smo prolazni. Onima koji će doći iza nas moramo ostaviti dobar ambijent, grad poželjan za življenje svim ljudima bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju drugu odrednicu. Zato molim političare da njihove nesuglasice imaju samo jednu rezultantu a to je bolji i kvalitetniji život svih nas “, poručio je Cero.
Povodom Dana Zenice gradonačelnik Zenice posjetio je Kantonalnu bolnicu Zenica te je tom prilikom prigodnim poklonima darovana prvorođena beba na Dan Zenice.