Pred sam kraj predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. razgovarali smo s predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a BiH i nositeljem liste hrvatske liste HDZ BiH- HDZ 1990, gospodinom Miroslavom Šokom.
NR: Poštovani gospodine Šoko nakon dugo vremena ponovno imamo koaliciju hrvatskih stranaka u gradu Zenici, koja su vaša očekivanja i koje će biti prioritetne poruke na kojima ćete imati fokus u ovoj predizbornoj kampanji? Može li se trenutna letargija među glasačkim tijelom promijeniti?
ŠOKO: Poštovani, hvala vam na vašem pozivu da ukratko izložim svoja razmišljanja o predstojećim Lokalnim izborima u gradu Zenici. Kao što i sami znate, u prošlosti smo nastupali samostalno na lokalnim izborima, kao i naš koalicijski partner HDZ1990, ali nismo uspijevali izabrati našeg predstavnika u Gradsko vijeće. To je, na žalost, rezultiralo marginalizacijom u političkom životu grada Zenice, gdje nismo mogli pronaći odgovarajući mehanizam za rješavanje nakupljenih problema Hrvata ovog grada, ali i svih ostalih građana koji žive i rade zajedno s nama. Naravno da preuzimamo svoj dio krivice zbog ovakvog stanja. Ovaj put smo napravili iskorak, sjeli sa našim partnerom iz HNS-a, razgovarali i pronašli mnogo razloga zbog čega bi ovaj put trebali ići zajednički na ove lokalne izbore. To je ono što smo vjerojatno trebali i ranije učiniti, i naša glavna poruka našim biračima je zajedništvo. Mislim da će ovakav razvoj događaja prekinuti određenu letargiju kod naših birača i motivirati ih da izađu na birališta u što većem broju.
Za bolji život Hrvata i ostalih građana
NR: Svjesni smo brojnih problema u kojima se nalaze naši građani, posebice zenički Hrvati? Na koji način možete osigurati ravnopravan položaj Hrvata u Zenici i koji su aktualni problemi kada su u pitanju zenički Hrvati?
ŠOKO: Ono što je sigurno je da smo u protekle četiri godine bili svjedoci jednog cirkusa u Gradskom vijeću, gdje je sve bilo važnije osim baviti se gorućim pitanjima ovog grada. Jeftino politikantstvo, dnevno-političke razmirice između aktuelnog gradonačelnika i većine u Gradskom vijeću jednostavno nisu donijele ništa dobro ovom gradu, već samo produbile postojeće antagonizme. Sve se to može jednostavno sažeti u sljedećoj rečenici: „Ima puno onih koji pričaju, a ne znaju što pričaju, a još manje to što pričaju znaju da urade“. Mislim da to svi osjećaju, i ako se stvari ne promijene, bojim se da ćemo izgubiti još četiri godine na sličan način. Što se tiče Hrvata, naši problemi nisu ništa drugačiji od problema Bošnjaka ili Srba, običnih ljudi. Nedovoljan broj radnih mjesta, male plaće, nesigurnost, loša infrastruktura, status branitelja, sportski i kulturni sadržaji na jako niskoj razini itd. Ravnopravnost se postiže učešćem u političkom životu grada, i to je osnovni preduvjet da kreiramo bolji život i Hrvata i svih ostalih građana.
NR: Kakva je trenutno politička situacija u gradu, a posebice odnos Hrvata i Bošnjaka?
ŠOKO: Kao što sam ranije rekao, protekle četiri godine su bačene u vjetar i grad nije napravio ozbiljniji iskorak u smislu njegova razvoja. Na kozmetičke promjene ne treba trošiti riječi. Sam odnos običnih ljudi u Zenici nije loš, dobar susjed je dobar susjed, ali Hrvati zaista ne stoje dobro u gradu Zenici, posebice kada se uzme u obzir zapošljavanje, potpora braniteljima, potpora udrugama kulture, sportskim klubovima itd. Dovoljno je pogledati strukturu zaposlenih u Gradskoj upravi, javnim poduzećima i institucijama i sve će vam biti kristalno jasno. Postoji li uopće neki direktor, koji je Hrvat, na čelu JU ili JP? Imaju li Hrvati neka rukovodeća mjesta u Gradskoj upravi? Ja mislim da takvo što ne postoji. Navešću još jedan primjer: predsjedavajući Gradskog vijeća nije došao iz reda hrvatskog naroda godinama, osim kratke epizode sa gospođom Sanjom Renić. Zato je jako važno da se ovi problemi prepoznaju, da dobijemo potporu na ovim lokalnim izborima, te da ove stvari riješimo zajedno sa našim partnerima.
Težimo pozitivnim promjenama i razvoju
NR: Koje bi gospodarske i infrastrukturne projekte trebalo intenvizirati kako bi se kvaliteta života na prostoru grada Zenice podignula na višu razinu?
ŠOKO: Toliko je mnogo projekata koje bi trebalo početi i završiti da je teško sada sve pobrojati. Posebice u onim mjestima gdje žive Hrvati se jako malo ulaže. Osnovna stvar je ulaganje u projekte koji doprinose zapošljavanju ljudi. Od zaposlenosti počinje sve. Sve ostale stvari trpe ukoliko nema zaposlenosti i potrošnje. Naravno, preduvjet bilo kakvog ozbiljnog ulaganja jeste infrastruktura. Primijetio sam da se jako malo pozornosti obraća na projekte koje financira Europska unija. Tu smo jako malo uradili do sada, i nastojaćemo da više pozornosti obraćamo EU fondovima, koji su ogromni i samo čekaju da se urade kvalitetni projekti i povuku sredstva. Još jedna stvar mi prilično smeta, kada lokalni političari pričaju o Zenici. Stalno se naglašava da smo mi četvrti grad po veličini u BiH, te da zaslužujemo ili ne zaslužujemo određene stvari. Ja razmišljam na sljedeći način: Nema nikakve veze koji smo mi grad po veličini u BiH. Je li to znači da prva tri grada po veličini trebaju biti bolji od nas samo zato što su možda malo veći? Naravno da ne. Mi trebamo težiti pozitivnim promjenama i razvoju te nastojati se ugledati na svjetske gradove, bez nekog opterećenja koji smo mi u stvari grad po veličini. Mnogo je pozitivnih primjera u Europi i svijetu gdje su i mali gradovi napravili odličan posao u smislu razvoja.
NR: Možete li za kraj uputiti kratku poruku svim potencijalnim glasačima zašto baš svoj glas dati vašoj listi?
ŠOKO: Zamolio bih na koncu sve naše birače, da izađu na ove izbore i da daju glas koaliciji HDZ BiH – HDZ 1990. Mislim da sam dao dovoljno razloga koje sam naveo, zašto baš našoj listi. Stoga, izađite i podržite nas!