Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, od 21. do 23. oktobra, održan je jubilarni, 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN’s 2022”. Organizator Sajma je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona, a generalni pokrovitelj Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK Emir Tutnić je istakao da je cilj Sajma promovisanje domaće proizvodnje. „Moja poruka svim proizvođačima, potrošačima i kupcima je da obratimo posebnu pažnju kada kupujemo neke proizvode, da to budu proizvodi domaćeg porijekla, jer razvijanjem domaće proizvodnje jačamo sigurnost naše proizvodnje. Krilatica ovog sajma i jeste „Naša proizvodnja – naša sigurnost“, rekao je Tutnić.
Direktor Sajma Refik Alihodžić se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji Sajma, a najviše izlagačima koji nude domaće i zdrave proizvode. „Borimo se da ostanemo na našoj grudi, u našoj zemlji, da ne idemo po drugim zemljama“, rekao je Alihodžić.
Najveća smotra poljoprivredne proizvodnje u ZDK
Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsad Hadžić je istakao da je sajam OPEN’s pokazatelj da Zeničko-dobojski kanton ne prednjači samo u industriji, nego i u poljoprivredi.

Ministar Hadžić

„Prije svega, važno je istaći da smo lideri u proizvodnji piletine, podignute su najveće plantaže maline i a pod plastenicima je najveća površina u cijeloj Federaciji. Kroz naše poticajne mjere, njih oko 30-ak, unapređujemo poljoprivednu proizvodnju, a to se ogleda kroz sve veći broj poljoprivrednih porizvođača, obrta, zaposlenih… I ovim sajmom želimo da kažemo da smo stabilizirali poljoprivrednu proizvodnju, svojim redovnim mjerama podrške, ali i interventnim mjerama kao što je podrška proljetnoj, a nedavno i program podrške jesenjoj sjetvi. Obje ove mjere smo donijeli prvi u Federaciji, kako bismo našim proizvođačima interventno pomogli da zasiju što veće površine i proizvedu što veću količinu hrane, prije svega za potrebe domaćeg tržišta. U narednom periodu, trudit ćemo se da donesemo one poticajne mjere koje će dovesti do povećanja i onih proizvodnji koje su, u velikoj mjeri, bile u stagnaciji“, rekao je ministar Hadžić.
Jedan od partnera Sajma bio je i Grad Zenica. „Gradska uprava, na čelu sa mnom, je tokom proteklih godina povećala poticaje za razne poljoprivredne i stočarske proizvode, i nastavljamo tim tempom. Pomažemo svoje poljoprivrednike, a sav višak poljoprivrednih proizvoda otkupljujemo od svojih građana i poklanjamo penzionerima, koji su i najugroženiji“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, pozvavši sve građane da kupuju domaće proizvode.
Premijer ZDK Mirnes Bašić je istakao da je OPEN’s najveća smotra poljoprivredne proizvodnje u ovom kantonu i prilika za promociju kvalitetnih domaćih proizvoda, koji mogu konkurirati proizvodima iz država sa mnogo snažnijom poljoprivredom. To je, dodao je, posebno važno u vremenima kriza i poremećaja na tržištu, kakvi trenutno vladaju zbog rata u Ukrajini.
„Jačanje poljoprivredne proizvodnje je jedna od temeljnih politika Vlade ZDK i to pokazujemo konkretnim mjerama podrške koje su fokusirane na pojedinačne poljoprivredne grane. Zahvaljujući takvom pristupu, a vašem radu i zalaganju, ZDK drži liderske pozicije u malinarskoj i peradarskoj proizvodnji, a u novije vrijeme i plasteničkoj proizvodnji. Poljoprivreda je oblast u kojoj se otvara sve više radnih mjesta, jer proizvodnja hrane, posebno zdrava, organska proizvodnja, imaju i sadašnjost i budućnost, a omogućuju da se, uz manja ulaganja, ali puno rada, solidno živi“, rekao je premijer Bašić, koji je i svečano otvorio jubilarni 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN’s 2022”.
Izlagači Sajma

Šuša
Jašarević

Poljoprivredni proizvođač i izlagač Sajma Sanel Šuša iz Zenice, vlasnik domaće radinosti „ASA“, se poljoprivredom bavi od 2014. godine i trenutno ima sedam plastenika. „Imam veći zasad višanja, oko 300 komada, zbog čega smo, od prošle godine, počeli praviti i domaće sokove. Sokovi su bez vode, šećera i drugih aditiva. To znaju osobe koje konzumiraju naše sokove, a svoj obraz ne bih dao ni za čitav dunjaluk“, rekao je Šuša.
Među izlagačima su najbrojniji bili pčelari. Jasmin Jašarević iz Visokog se pčelarstvom bavi već 15-ak godina i ima dva pčelinjaka. „Jedan je stacioniran u Visokom, drugi u Varešu. Kupcima nudimo med i ostale pčelinje proizvode – polen, propolis, matičnu mliječ… rekao nam je Jašarević dodajući da mu je ova godina, otkako pčelari, i najbolja, a kada je u pitanju prinos meda.

Muharemović

Svoje proizvode je predstavila i Safeta Muharemović iz Zenice koja, osim što u svaki proizvod utka mnogo ljubavi, koristi tradicionalne recepte za pripremu zdravih proizvoda. „Imam divlju turšiju, od divljeg voća, koja je izuzetno zdrava, sirće od prave divljake, imunitetske sirupe… Svaki trud ovdje vrijedi zlata i ne može se platiti“, kazala nam je Muharemović.

Smajić

Među izlagačima, ali i sponzorima, Sajma bila je je i „Zlatna kap“ iz Tešnja, na čijem štandu su posjetitelji mogli probati sireve sa raznim dodacima. „Postojimo od 2008. godine, a bavimo se proizvodnjom mlijeka, mliječnih prerađevina i sira. Imamo oko 15-ak vrsta sireva, a dnevno otkupljujemo između 6.000-8.000 litara mlijeka“, rekao nam je Maid Smajić, direktor zadruge „Zlatna kap“.

Udruženje žena Putovići

Među izlagačima je bio i kazandžija Pašo Bajramović iz Kaknja, Adnan Kaplan iz Visokog koji je posjetiteljima nudio suhomesnate proizvode, a svoje proizvode su predstavile i članice Udruženja žena Putovići. „Nudimo svoje proizvode – džemove, sokove, povrće, kolače, kiflice. Ovo je prilika da se družimo, ali i plasiramo svoje proizvode“, kazala nam je Medina Karić, predsjednica Udruženja.
Izlagači su složni – ovakvi sajmovi su odlična prilika za promociju svojih proizvoda, a posjetiteljima i kupcima dobra prilika da se još jednom uvjere u kvalitet domaćih proizvoda.


PROMOCIJU POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU ZDK