Forum građana Zenice formiran je 1992 g. kao odgovor građanski orijentisanih patriota na krizu u društvu koja je nastala s promjenom društvenog sistema. Kroz tri decenije djelovanja, Forum prolazi kroz period stalnog dokazivanja i odbrane principa na kojima je formiran.
– Nizom događaja pod zajedničkim nazivom „Naših 30 godina građanskog aktivizma“, mi obilježavamo naš jubilej a sve naše aktivnosti imaju osnovnu poveznicu – pozitivna promocija Zenice kroz valorizaciju zeničkog kulturno-historijskog naslijeđa i afirmaciju pojedinaca i kolektiva koji su postigli i postižu zapažene rezultate u oblasti društvenih djelatnosti, posebno kulture i umjetnosti kao i u oblastima svog profesionalnog djelovanja, gradeći svi na taj način prepoznatljiv zenički identitet -kazao je na press konferenciji održanoj prošle sedmice Muhsin Ibrahimagić, predsjednik Udruženja.
Predsjednik Skupštine Foruma građana Zenice Vladimir Franjić dodao je da će se u prostoru Muzeja grada Zenice svečana sjednica Skupštine održati u srijedu, 7. decembra a na njoj će biti podijeljene nagrade, priznanja i zahvalnice onima koji su pomogli u radu Foruma. Nakon Skupštine će biti organizovana izložba na kojoj će biti prikazane brojne aktivnosti Foruma u zadnjih 30 godina, kao i novi projekti koji će tek biti realizovani u budućnosti.