Ekipa iz predstave "Sve to je iz kuće"

O KULTURI JE RIJEČ


Član glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Adem Smailhodžić, studij glume upisao je 2003. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Tokom studija igrao je u brojnim ispitnim predstavama na Akademiji, te predstavama iz produkcije Teatra Kabare Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla i Bosanskog kulturnog centra Tuzla. Najuspješnije glumačke kreacije u tom periodu ostvario je tumačeći sljedeće uloge: Feller u predstavi Gospon lovac Georgea Feydeaua (ADU), Veršinjin u predstavi Tri sestre Antona Pavloviča Čehova (ADU), Imotski kadija u predstavi Hasanaga Tomislava Bakarića (ADU), Pejala Paša u predstavi Veliki vezir Derviša Sušića u režiji Vlade Keroševića (TKT)… Diplomirao je 2007. godine, tumačenjem uloge Andreja u predstavi Zmijsko leglo Vladimira Sigareva u režiji Saše Broz i produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.


-Predstava „Sve to je iz kuće“, u kojoj je režiserka Ajla Bešić imala prvi profesionalni angažman, jedan je od dražih projekata, kaže Smailhodžić.


Brojni angažmani
Na početku razgovora za Našu riječ, kazao je da je u toku završne godine na Akademiji napravljen presedan u njegovu korist te je dobio glavnu ulogu u predstavi koju je radilo Narodno pozorište Tuzla.
– To se dešava na akademijama izvan BiH i to glumcu priznaju kao diplomski rad uz mentora koji ga prati. Tako da sam diplomirao na predstavi „Zmijsko leglo“ u režiji Saše Broz -kaže Smailhodžić te dodaje da je stigao poziv iz BNP-a.
– Rahmetli profesor Nedžad Fejzić je tražio glumca kojem će povjeriti ulogu u predstavi „Nevakat“ i prof. Vlado Kerošević je predložio mene, naravno na čemu sam mu zahvalan, te dolazim u BNP na razgovor s tadašnjim direktorom Fejzićem a potom i režiserkom Slađanom Kilibarda koji su mi povjerili ulogu. Od tad traje neraskidiva veza između BNP-a i mene uz kraće pauze jer nisam živio dvije i pol godine u BiH -kaže Smailhodžić kojeg publika ima priliku, osim u pozorištu, gledati i na malim i velikim ekranima.
– Blagu prednost dajem pozorištu kao najmilijem glumačkom poslu. U svim angažmanima možete pokazati ili ne svoj rad, trud i talenat. Nijedne uloge (pozorišne ili pred kamerama, op.a.) mi nisu strane niti mrske. Svaki angažman me raduje. Hvala Bogu, pored matične kuće, u prethodnoj sezoni sam bio angažovan na jednoj TV emisiji „Made in BiH“ gdje sam snimio 60 epizoda kao voditelj, uz konstantni angaman u domaćim serijama a tu je i film „Amanet“ koji nam je svima posebno drag -istakao je Smailhodžić.


Osim u teatru, glumačke kreacije ostvario je u filmovima Ab Morgen u režiji Stefana Elsenbrucha i Raphaela Wallnera (Black Rabbit), Paradajz u režiji Sabine Sidro i Hotel Sacher u režiji Roberta Dornhelma (Austrija). Glumačke angažmane ostvario je i u TV-serijama domaće produkcije među kojima su Lud, zbunjen, normalan i Kriza, te inostastrane Die Höhenstraße (Austrija). Snimio je nekoliko muzičkih spotova u režiji Harisa Dubice, te seriju reklamnih spotova za Telemach. Od 2009. do 2014. godine bio je direktor Javne ustanove Centar za kulturu Zavidovići. Osnivač je Festivala Dječiji ambijentalni teatar. Početkom 2019. godine postao je član Glumačkog ansambla BNP-a Zenica.


Nova komedija: Ko je lud?
Smailhodžića ćemo uskoro, zajedno sa Zlatanom Školjićem, gledati i u komediji “Ko je lud?”. Režiju potpisuje reditelj hit filma „Amanet“ Mirza Begić, a dramaturgiju Nedžma Čizmo. Premijera je planirana za zadnju sedmicu u mjesecu septembru.
– Mislimo da je bh. scena u deficitu s komedijom, pa smo kolega Zlatan Školjić i ja odlučili našaliti se na svoj račun. Najbolje je da se šalimo na svoj račun, tako nećemo nikoga uvrijediti. A opet, u pitanju je komedija koja je prilagođena svim uzrastima zato što to nije komedija na prvu, prvoloptaška, nego je komedija koja na jedan fini način govori o našim problemima, ali opet onako kako mi to najbolje znamo, na komičan način –pojasnio je Smailhodžić te dodao da radnja predstave prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži od njega uvjerenje da je normalan.
– Zašto mu treba to uvjerenje? Pa treba mu zato što je ovaj u matičnom uredu “zafrkan” pa je postavio kriterije, brine o potomstvu i brine da mu ljudi ne idu iz države. Školjić igra tog lika koji dolazi po to uvjerenje. Postepeno on namoli službenika, odnosno doktora da ga ispita. Način na koji on njega ispituje i način na koji on pokušava utvrditi da li je on normalan, dovodi do toga da se mi pitamo ko je lud, ko kome daje kakvo uvjerenje. Vrlo je bitno da predstava zaista nema onoga čemu mi u komedijama nekako podlegnemo, a to su psovke. Zaista nema psovke i to je plus ove predstave što je uvijek možemo odigrati za sve uzraste – naglašava Smailhodžić.
Ljetni dani
Na upit kako provodi ljeto, Smailhodžić odgovara-radno.
– Ako uspijem „uloviti“ sedam do 10 dana odmora, sretan sam. Obično sam na vikendici, kosim travu i uređujem, ili sam u nekom nezavisnom projektu kao što je ove godine slučaj s novom komedijom koju sam spomenuo. Svako moje ljeto je otprilike takvo, ne žalim se, to me ostavlja u kondiciji i sretan sam -kaže Smailhodžić a kao planove za budućnost prioritetno izdvaja ono što BNP kao zadatak stavi pred njega.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK