Nastavak prekinute konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kako nam je kazao Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine, mogao bi biti krajem sjednice, odnosno nakon što od Centralne izborne komisije BiH dobiju i potvrđene liste kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
„Jutros (ponedjeljak, op.a.) smo dobili obavijest da su svi zastupnici, koji su na listama za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potpisali izjave. Kako me sekretar obavijestio, službenik CIK-a je kazao da se mora održati sjednica CIK-a na kojoj će se potvrditi te liste. Znači, onog momenta kad mi dobijemo potvrđene kandidatske liste, onda teče žalbeni rok od 48 sati. Tako da, ukoliko bi danas (ponedjeljak, op.a.), bila održana sjednica CIK-a, onda bismo sjednicu Skupštine mogli zakazati do petka. Ne možemo zakazati sjednicu, dok ne istekne žalbeni rok“, kaže Huskić.
Iako su zastupnici nove parlamentarne većine na konstituirajućoj sjednici, čiji je prvi dio održan 21. novembra, izabrali novog predsjedavajućeg i njegove zamjenike, Huskić ističe da će, shodno propisima i zakonima, i dalje predsjedavati konstituirajućom sjednicom.
„Poslovnik je jasan, kao i zakon i ustavi. Jedina osoba koja može zakazivati sjednice je stari predsjedavajući iz 8. saziva. Eventualno, ako je on spriječen po bilo kom osnovu, to može učiniti jedan od zamjenika predsjedavajućeg. Do ovog momenta, mi nemamo nikakav zvaničan dokument u kojem je Skuština Zeničko-dobojskog kantona završila određene procedure vezano za izbor predsjedavajućeg“, ističe Huskić.