Nedavno je održana izvještajno-izborna Skupština Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je novi-stari predsjednik Mustafa Trakić, predsjednica Skupštine Udruženja je Milka Šljivo iz Breze dok je za predsjednika Nadzornog odbora izabran Ferid Trako iz Kaknja. „Na narednoj sjednici Upravnog odbora, bit će izabran moj zamjenik i članovi tri komisije: za kadrovska, statutarna i pravna pitanja, za socijalna i zdravstvena pitanja i stambena pitanja“, kaže Trakić.
Vidljiv pomak
Ciljevi novog rukovodstva su, kaže, borba za bolji socijalni i zdravstveni položaj penzionera u našem kantonu. „Naši zahtjevi u radu ostaju isti, na kantonalnom nivou ćemo se boriti za bolju zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Moram istaći da imamo pomaka kada je u pitanju ta problematika. Bolju saradnju imamo sa direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omerom Škaljom i ministrom zdravstva dr. Adnanom Jupićem, a bolje razumijevanje imamo i kod ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azre Sinanović, kao i kod premijera Vlade ZDK Mirnesa Bašića i predsjedavajućeg Skupštine ZDK Ćazima Huskića“, kaže Trakić.
O povećanju penzija
Na Skupštini je razmatrano i najavljeno povećanje penzija za penzionere u FBiH, u iznosu od 11%. Ovim povećanjem, minimalne penzije će, umjesto dosadašnjih 382 KM, iznositi 424 KM. „Penzionerima je nejasno, redovno usklađivanje od 7,3% i 3,5% vanredno povećanje je ukupno 10,8%, a ne 11%, kako je rečeno iz Vlade FBiH. Medutim, tu sjede mnogo bolji matematičari i ekonomisti, pa su uzeli da će redovno usklađivanje biti 7,3% koje će biti isplaćeno uz aprilsku penziju i ono će biti isplaćeno retroaktivno, od januara. I na taj iznos aprilske penzije su dodali 3,5%, tako da to, u konačnici i bude 11%. To buni i penzionere, kao i nas u Savezu. Penzioneri su i, i dalje, nezadovoljni. Na osnovu životnog standarda i nekontrolisanog povećanja cijena, penzije su i dalje male. Naša borba i dalje traje“, objašnjava Trakić.
Na području ZDK, od oko 63.000 penzionera, oko 1.200 je penzionera koji imaju penziju preko hiljadu KM, što stvara, kako ističe Trakić, socijalnu kartu koja nije nimalo dobra. „To znači da je oko 62.000 penzionera na marginama društva i života. Malo je onih penzija koje su visoke i od kojih penzioneri mogu živjeti. Oko 36.000 penzionera imaju penzije u iznosu od 372 KM i do 372 KM. Malo je onih koji imaju djecu da im pomažu. Naprotiv, relativno mladi penzioneri idu u penziju, i sa tako niskim penzijama školuju djecu. Kako opstaju i žive, to je pitanje za Ginisa“, ističe Trakić.