Srpsko pravoslavno kulturno društvo „Prosvjeta“ Zenica u toku 2023. godine je organizovalo niz događaja od kojih posebno izdvajaju: tradicionalni Božićni koncert koji su organizovali zajedno sa zeničkom Osnovnom i Srednjom muzičkom školom, šahovski turnir, prijeme za Božić i Vaskrs Također, u saradnji s Gradskim horom „Kasiopeja“ Zenica održana je Svetosavska akademija.
– U sklopu obilježavanja 120 godina od rođenja Vuke Šeherović organizovano je „Veče sevdaha“ na kojoj su učestvovali naši prijatelji iz Osnovne i Srednje muzičke škole Zenica. Zenička tri nacionalna društva su zajedno organizovala „Dane tradicije BiH“ u okviru Zenica Summer Festa na kojem je nastupilo više stotina članova iz 13 društava širom naše države -kaže u izjavi za Našu riječ predsjednik zeničke Prosvjete Boško Jefić te potom dodaje da je u 2023. godini preminuo nekadašnji predsjednik ovog društva Miro Janjušić.
Na objavljenom literarnom konkursu za najbolju sevdalinku pod nazivom „Vuka Šeherović“ prijavilo se 65 učesnika a stručni žiri je odabrao najbolje. Prvo mjesto osvojio je Davud Bašić (OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica), drugoplasirana je Amra Bradarić (Gimnazija „Edhem Mulabdić“ Maglaj) a trećeplasirana Ajša Sarvan (OŠ „Isa beg-Ishaković“ Sarajevo) a svi radovi su potom i objavljeni u zbirci. Drugi konkurs je nedavno zatvoren a pristiglo je 118 radova iz BiH, Srbije i Crne Gore.
– Uskoro će se održati likovna izložba akademskog slikara Jelenka Butine. Nastojat ćemo i u 2024. godini nastaviti s našim tradicionalnim manifestacijama a pripremamo i nekoliko iznenađenja o kojim će te moći čitati na stranicama Naše riječi -kazao je na kraju Jefić.