I ove školske godine, većina gradova i općina u Zeničko-dobojskom kantonu će nastaviti sa pozitivnom praksom obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za sve učenike prvih razreda osnovnih škola.
Tim povodom, gradonačelnik Visokog Mirza Ganić je sa svojim saradnicima, nedavno, posjetio kompaniju “Brovis” d.d. Visoko i razgovarao s generalnim direktorom Rijadom Barlovom. “Kao društveno odgovorna kompanija ova firma stavila se na raspolaganje Gradskoj upravi da kao partneri učestvuju u nabavci udžbenika za učenike. S tim u vezi, Grad Visoko, Brovis d.d. Visoko i Izdavačka kuća „Vrijeme“ ove godine će obezbijediti besplatne udžbenike za učenike prvih razreda. Ukupno 370 naših mališana, učenika prvih razreda, ove godine će dobiti besplatne udžbenike, a to je jedan od načina saradnje i podrške Gradske uprave našim učenicima i njihovim roditeljima”, poručili su iz Gradske uprave Visoko te dodali da je podjela udžbenika planirana na početku školske godine u svim školama.
Gradska uprava Zenica je, i ove godine, planirala podjelu udžbenika i ruksaka za učenike prvog razreda osnovne škole koji su u sistemu državnog obrazovanja. „Osim toga, kao i prethodnih godina, gradonačelnik Fuad Kasumović će i ove godine sa saradnicima prvi dan škole posjetiti jednu od škola a u prvoj sedmici školske godine bit će upriličena i zabavno-edukativna manifestacija “Sretno đaci prvaci” u Gradskoj areni te će tom prilikom biti i uručeni pripremljeni pokloni za đake prvake“, rekao nam je Dino Pašalić, šef Odsjeka za protokol i informisanje u Službi kabineta gradonačelnika.
I ove godine Općina Kakanj će za kakanjske prvačiće izvršiti kupovinu udžbenika, kao i Općina Tešanj koja je, i ove godine, nabavila udžbenike i školski pribor za 515 prvačića. Besplatne udžbenike i radne sveske za sve učenike upisane u prvi razred osnovnih škola obezbijedila je i Općina Breza. Udžbenici će prvačićima biti uručeni početkom školske godine. Na području Breze je, u dvije osnovne škole, sa podružnicama, u prvi razred upisano 116 učenika.
Kako nam je kazao načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić, Općina Usora je, također, kupila udžbenike za svu djecu. „Škola će podjeliti udžbenike na početku školske godine. Na kraju godine, djeca vrate udžbenike i Općina će opet, putem javne nabave, koju će provoditi škola, dokupiti potrebite udžbenike koji su se uništili tjekom godine ili ako treba neke nove zbog bilo kakvih razloga“, rekao nam je načelnik Anđelić.
Načelnik Općine Olovo, Đemal Memagić će i ove godine dati svoj doprinos te iz svojih ličnih sredstava izvršiti kupovinu udžbenika i školskog pribora za školsku 2023/2024. godinu svim učenicima koji kreću u prvi razred. „Ukupno je na području općine Olovo upisan je 61 prvačić. Općina Olovo će svakako nastaviti podržavati ovakve projekte, koji imaju za cilj unapređenje obrazovnog sistema u našim školama“, kazala nam je Arma Hasanspahić, stručna saradnica za odnose s javnošću Općine Olovo.