„Majkama bih poručila da ne postoji jedinstven način da budete dobra majka. Vrijeme koje provodimo sa svojom djecom nikad nije potrošeno, ono je ulog u bolju budućnost nas i naše djece, a time i cijelog društva. Kućanice, učiteljice, trgovkinje, liječnice, krojačice, poduzetnice – nije važno koji životni poziv ste odabrale, važno je da ste se vi svojim vlastitim izborom odlučili na taj poziv, da vas on čini sretnima i da dajete svoj maksimum u onome za što ste se odlučile“.

Međunarodni dan žena je dan kada se slave žene, njihova društvena, politička i ekonomska postignuća, ali i one same. Iako su, kako kaže ministrica zdravstva u Vladi ZDK Tanja Radoš-Kosić, trebala stoljeća da se žene izbore za pravo glasa, još je puno koraka potrebno preći kako bi žene postale jednako zastupljene i vrijedne u društvu kao i muškarci.
Žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u politici
„Svima nam je poznato kako žene čine više od polovice ukupne populacije. Unatoč tome, trebala su nam stoljeća da se izborimo za pravo glasa. Stoljećima je prevladavalo mišljenje da je aktivnost u javnom životu muška uloga, a kućanstvo domena žene. Međutim, današnju modernu demokraciju ne možemo ni zamisliti bez takozvane ravnopravnosti žena i muškaraca u gotovo svim životnim sferama“, kaže ministrica Radoš-Kosić. Iako je, kaže, situacija u odnosu na prošla stoljeća nešto drugačija i napredak je očit, žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u politici, te da borba protiv naše niske zastupljenosti još traje. „Još uvijek smo velikim dijelom patrijarhalna sredina gdje prevladava mišljenje da ženama nije mjesto u javnom životu i mnogo je predrasuda o onim ženama koje se odluče baviti politikom. Smatram da je mnogo teže za ženu izboriti se da se njezin glas čuje jer je politika još uvijek dominantno „muški posao“, ali trendovi se polako mijenjaju. Stoga, pozivam žene da svojim glasom na izborima podržavaju sposobne, odvažne i odgovorne političarke, jer iskustva pokazuju da iako budu zastupljene na svim listama, jako malo žena bude izabrano u zakonodavnu vlast.


„Položaj žene u današnjem društvu je itekako bolji u odnosu na prošla vremena, ali još je mnogo toga što trebamo učiniti za dobrobit svih žena i za dobrobit društva u cjelini. Ne bojte se biti odvažne, ne ustručavajte se prihvaćati odgovorne funkcije i dajte svoj doprinos za izgradnju boljeg društva i bolje budućnosti za sve nas!“, poručila je ženama ministrica Radoš-Kosić.


Moramo podržavati jedna drugu i vjerujem da velikim dijelom možemo pomoći tome da budemo cijenjene i prepoznate u svim sferama društva ako jedna drugoj budemo podrška. Moram istaknuti da stranka kojoj pripadam, Hrvatska demokratska zajednica BiH, prepoznaje važnost žena u političkom životu i daje ženama mogućnosti da daju svoj doprinos u stvaranju boljeg društva za sve nas. Dokaz tome je imenovanje gospođe Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH, kao i imenovanje gospođe Lidije Bradara za predsjednicu Federacije BiH. I iz osobnog primjera mogu reći da sam imenovana ministricom zdravstva jer su prepoznati moj trud, zalaganje i sposobnosti kako u mojoj liječničkoj profesiji, tako i u mom političkom djelovanju“, kaže ministrica Radoš-Kosić.
Dobra organizacija je ključ uspjeha
Savremeni život, ističe, izazovan je i iznimno ubrzan, i za žene i za muškarce. Za sebe kaže da radi posao koji voli, ima tri prekrasne djevojčice, supruga i roditelje kao neizmjernu podršku i to je njen recept za uspješno balansiranje između poslovnog i porodičnog života i razlog zbog kojeg sve svoje uloge ostvaruje uz osmijeh.
„Sa ženskog gledišta, jako je teško u današnjem užurbanom tempu uklopiti poslovni i obiteljski život, osobito majčinstvo. Iako je jako važno da radite kako biste, između ostaloga, svojoj obitelji omogućili financijsku stabilnost, ipak ponekad imate osjećaj krivnje što ste na poslu a ne doma. Biti zaposlena majka često bude teško i iscrpljujuće. S jedne strane, želite biti potpuno profesionalni i odgovorni u svome poslu, želite dati svoj maksimum i biti odlični u onome što radite, ali to iziskuje mnogo vremena. S druge strane, biti majka podrazumijeva cjelodnevnu brigu za djecu i oko djece (briga za zdravlje, školu, ishranu, izvannastavne aktivnosti, igru), a kada tome pridodate i brigu za kućanstvo i razne kućanske poslove, nekada zaista bude previše toga što znate da morate obaviti. Moram priznati da nekada bude i jako stresnih dana kada imate osjećaj da jednostavno ne uspijevate sve što sami od sebe očekujete, npr. imate mnogo poslovnih obveza, a dijete se razboli pa bdijete nad njim. Međutim, na kraju ipak sve bude dobro jer volite svoju obitelj i s ljubavlju radite svoj posao. Dobra organizacija je ključ dobrog balansiranja između poslovnog i obiteljskog života“, kaže ministrica Radoš-Kosić, ističući da joj je porodica najvažnija i glavni pokretač tokom cijelog dana. „Koliko god da djeca umore, vrate mi dvostruko energije i ljubavi i sve kockice s njima sjednu na svoje mjesto. U životu se stalno izmjenjuju dobri i loši trenuci, ali ono što ostaje uz vas je obitelj“, kaže minstrica Radoš-Kosić.