Ahmed Cvrčak (24) od malih nogu imao je sklonost i gajio ljubav prema matematičko-informatičkim naukama i sportu. U ranoj tinejdžerskoj dobi maštao je da bude pilot, astronaut ili košarkaš, ali kako je sazrijevao, želje su se mijenjale i prilagođavale okruženju. Kroz različite online igrice upoznao je svijet informatike. Vremenom ga je počelo zanimati kako šta funkcioniše, kako rješiti neki problem i tako se javila želja da postane programer – software developer, čime se danas i bavi.
U Gimnaziji stekao prijatelje za cijeli život
Osnovnu školu završio je u Novom Šeheru, a u Maglaju Gimnaziju „Edhem Mulabdić“, gdje je kaže stekao prijatelje za cijeli život i učio od profesora koji su bili predani svome pozivu. U septembru 2020. godine diplomirao je na Visokoj poslovno-tehničkoj školi u Doboju i postao diplomirani inženjer računarstva i informatike. „Što se tiče izbora fakulteta nisam imao nikakvih dilema. U samom startu sam znao da ću izabrati IT oblast. Jedini problem mi je predstavljalo u kojem gradu da studiram. Dvoumio sam se između Mostara i Doboja, ali porodica, prijatelji i poznanstvo sa profesorom i prijateljem Sašom Stanićem, koji radi na VPTS, prevagnule su na stranu Doboja“.
Rad za njemačku firmu
Po završetku studija prijavio se na evidenciju nezaposlenih i počeo da traga za poslom i načinom gdje obaviti pripravnički. Nije dugo čekao, pa je u općini Maglaj proveo osam mjeseci na stručnom osposobljavanju, dok nije stupio u kontakt sa kompanijom Osterus iz Berlina i počeo da radi kao software developer. Kroz život se uvijek trudio biti optimista. „Tako je bilo i u periodu kada sam bio na evidenciji nezaposlenih i na stručnom osposobljavanju u Općini Maglaj. Svakodnevno sam pratio online oglase za software developere.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju