Bez obzira na poteškoće koje je izazvala globalna pandemija, Udruženje “Ars Tragovi” nije dozvolila da to utiče na organizaciju ovogodišnje, 17. po redu manifestacije “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom. Nažalost, epidemiološka situacija je uticala na to da se otkažu dvije predviđene pozorišne predstave, jedna koju je trebalo odigrati Pozorište Bora Stanković iz Vranja a druga Teatra Total iz Visokog, ali su drugi sadržaji na svu sreću bili uspješno realizovani. To se prije svega odnosi na izložbu jednog od najvećih bh. umjetnika Lazara Drljače, a koja je otvorena u Zavičajnom muzeju i povodom 50 godina od smrti ovog slikara.
Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” se već 17. put održava u znak sjećanja na velikana bh. glumišta koji je preminuo 2003. godine, a bitno je istaći da je na otvorenju manifestacije glavna osoba “Ars Tragova” Rasim Kadić sve prisutne podsjetio da je naša zemlja u kratkom razdoblju ostala bez još dva vrhunska glumca – Dragana Jovičića i Mustafe Nadarevića, koji su bili veliki prijatelji kako Zaima Muzaferije tako i kompletne manifestacije proteklih godina.
“Manifestacija je i ove godine priredila uobičajeni program, ali opet na vrhunskom nivou. Program ponovo uključuje filmsku, teatarsku, ali i likovnu umjetnost. Ono što je najvažnije, tek sada smo ponosni na činjenicu i na odluku da smo mi, kada je Zaim Muzaferija umro ovozemaljskom smrću, u dogovoru s porodicom i uz njihovo odobrenje, odlučili da nećemo dopustiti da Zaim umre i onom drugom smrću, umjetnika i kulturnog radnika. I da smo od tada pokrenuli manifestaciju koja njeguju uspomenu na njega i ono što je radio, ali otvara i nove mogućnosti za umjetnike iz Visokog”, poručio je Rasim Kadić.
U sklopu manifestacije, prikazan je i dokumentarni film “Džemo”, inače dobitnik specijalne nagrade za najgledaniji film na ovogodišnjem izdanju AJB DOC Film Festivalu, dok je u Galeriji “Likum '76” otvorena tradicionalna izložba “Visočki likovni susreti”, koju po 43. put organizuje visočko udruženje likovnih umjetnika.