Na nedavno održanom sajmu ITReboot, u organizaciji Općine Travnik u saradnji sa BeeZone, biznis inkubatorom Centra za edukaciju mladih (CEM) i pod generalnim pokroviteljstvom BH Telecoma, Zeničanin Nedim Fakić, učenik Druge gimnazije, osvojio je drugo mjesto sa aplikacijom Travel Travnik AR, nagrađenom sa 3.000 KM.
„Travel Travnik AR je mobilna aplikacija koja na jednostavan način pruža usluge navigacije do turističkih atrakcija u Travniku. Aplikacija ima mogućnost da odredi rutu kojom korisnik treba da ide do željene lokacije dajući korisniku potpunu kontrolu nad odabirom željenih lokacija. Aplikacija aktivno prati GPS korisnika te na taj način omogućava jednostavnu “turn to turn” navigaciju na engleskom jeziku radi pristupačnosti korisničkog sučelja. Aplikacija je napravljena kroz modove: Start A Tour, Monuments/Landmarks, Restaurants i Parking“, objašnjava Fakić.
Podsjećanja radi, Fakić je svoje stečeno znanje iz oblasti programiranja iskoristio i napravivši besplatnu aplikaciju „Mask“, prošle godine, koja mjeri zagađenost i koja je dostupna u više od 100 zemalja svijeta.