Nakon polaganja cvijeća delegacija Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici i odavanja počasti poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata, te svečanog prijema za predstavnike temeljnih branilačkih udruženja Armije RBiH i HVO-a, koji su se zahvalili Vladi na kontinuiranom radu na unapređenju branilačke populacije, u ponedjeljak je upriličena svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a povodom obilježavanja 29. augusta – Dana Zeničko-dobojskog kantona.


Dobitnik Povelje Zeničko-dobojskog kantona je Huseyin Kansu, koji je proglašen počasnim građaninom ZDK, a ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Šefik Džaferović, Gordana Ristović-Muslija, Faruk Midžić, Jasmin Mrkonja, Halil Mehtić, Zvonko Grbavac, Udruženje „Forum građana Zenica“, te Kemal Mahmutefendić-posthumno.


Predsjedavajući Huskić i premijer Bašić uručili Povelju ZDK Huseyinu Kansuu

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, te odavanja počasti svim poginulim borcima i braniteljima koji su svoje živote dali za slobodnu i nezavisnu BiH kao i svim civilnim žrtvama rata, prisutnima, ali i svim građankama i građanima Dan Zeničko-dobojskog kantona je čestitao predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić.
„Svim građanima Zeničko-dobojskog kantona u svoje ime, i u ime Skupštine ZDK, upućujem čestitku povodom 29. augusta, Dana Zeničko-dobojskog kantona, sa željom da nam buduće vrijeme donese prosperitet, bolji i pravedniji život za sve građane ZDK. Također, svim građanima grada Visoko upućujem čestitku povom Dana Grada Visoko“, rekao je predsjedavajući Huskić, zahvalivši se svim pojedincima i organizacijama, gradonačelnicima gradova i načelnicima općina, te predsjedavajućim gradskih i općinskih vijeća koji su uputili pismene i usmene čestitke povodom Dana Kantona.
Opći boljitak i ravnomjeran razvoj
Prigodnim govorom, prisutnima se obratio i premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, podsjetivši da je na ovaj dan, davne 1189. godine, potpisana Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Zbog toga je, istakao je premijer Bašić, ovaj značajni datum iz naše prošlosti izabran, 2013. godine, za Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Delegacije Vlade i Skupštine ZDK položile cvijeće na spomen-obilježju Kameni spavač

„Iz sadržaja Povelje jasno se vidi da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara, razvijenu trgovinu, diplomatske odnose sa komšijama, kao i pisarsku kancelariju koja potvrđuje tradiciju pismenosti u Bosni. To su kroz historiju prešućivali i pokušavali osporiti razni historičari, geografi, politolozi iz okolnih zemalja. To pokušavaju i danas, ali nas ne uspijevaju pokolebati na našem putu. Naša zadaća, na koju smo fokusirani, je da jačamo institucije koje će snažiti i štititi državu i svakog građanina. U našem Zeničko-dobojskom kantonu imamo snažne institucije koje su posvećene općem boljitku i ravnomjernom razvoju“, rekao je premijer Bašić.
Povoljniji ambijent za rad privrede i život građana
Vlada u aktuelnom sazivu privodi kraju četvorogodišnji mandat, tako da je ovaj dan, kako je istakao premijer Bašić, prilika da rezimiraju prethodne četiri godine.
„Ponosan sam na brojne mjere i projekte koje smo realizirali, stvarajući povoljniji ambijent za rad privrede i život građana. U mandatu smo se suočili s izazovima pandemije virusa korona, koja je negativno utjecala na sve aspekte društva i koja još traje, ali smo se uspješno oduprijeli i svojim mjerama spasili od kolapsa, prije svega zdravstveni sektor, ali i privredu, poljoprivredu, unaprijedili socijalnu i boračku zaštitu. Učinili smo sve što je u našoj moći da zaštitimo zdravlje svakog čovjeka i sačuvamo svako radno mjesto. U isto vrijeme smo nastavili realizaciju planiranih razvojnih projekata u oblasti infrastrukture, podrške privredi i poljoprivredi, izgradnje i utopljavanja škola te zapošljavanja braniteljske populacije. Ne samo da smo uspjeli sačuvati likvidnost budžeta, koja je u prvoj godini pandemije bila ozbiljno ugrožena, nego smo disciplinom i domaćinskim odnosom svake godine uspjeli podizati letvicu i na koncu ostvariti najveći budžet otkako postoji naš kanton. Prošlu godinu smo završili sa budžetskim suficitom od gotovo 20 miliona KM, što je bio veliki uspjeh, a u 2022. godini smo napravili još veći iskorak i ostvarili najveće prihode ikada. Rebalansirani Budžet iznosi 464 miliona maraka i za gotovo 39 miliona KM je veći od budžetskog plana. Sav višak prihoda smo vratili građanima kroz razvojne projekte i mjere podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi, boračkoj i socijalnoj zaštiti. To nam je omogućilo da napravimo značajne iskorake u svim oblastima. Značajno smo unaprijedili materijalni položaj naše policije, prosvjetnih radnika, državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi. Gradimo puteve, jačamo konkurentnost privrede koja je kičma privrede Federacije, uređujemo naše škole i fakultete, podstičemo razvoj poljoprivrede i čvrsto čuvamo lidersku poziciju u malinarskoj, peradarskoj i plasteničkoj proizvodnji, vodimo brigu o branilačkoj populaciji i očuvanju tekovina odbrane od agresije, unapređujemo socijalnu zaštitu“, rekao je premijer Bašić, ističući da je ponosan, i kao roditelj presretan, što je ova vlada omogućila svim porodiljama, bez obzira jesu li zaposlene ili ne, da dobiju porodiljnu naknadu od 1.000 maraka.
„To je mom srcu najdraža mjera koju je donijela ova vlada, jer tako pomažemo porodicama da lakše odgajaju djecu, a omogućili smo da naknadu dobiju i naše povratnice u RS koje su zaposlene u firmama u Zeničko-dobojskom kantonu. Zaista sam ponosan što s vama mogu podijeliti svoju radost. Vlada svoj posao radi kako najbolje zna i umije, časno i pošteno, a naši dosadašnji rezultati su potvrda da se možemo nositi i s najvećim izazovima. Zahvaljujem se Skupštini, posebno poslanicima aktuelne većine, što nas je bezrezervno podržavala protekle četiri godine. Moja poruka, a to je ujedno i poziv svim političkim subjektima i građanima, je da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja, kao što smo bili prije tri decenije u najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH“, rekao je premijer Bašić, čestitavši svima Dan Kantona, te uputivši iskrene čestitke dobitnicima javnih priznanja i puno uspjeha svim đacima, koji će za koji dan sjesti u školske klupe.
Povelja ZDK uručena Huseyinu Kansuu
Nakon obraćanja predsjedavajućeg Huskića i premijera Bašića, uslijedila je dodjela javnih priznanja. Povelja Zeničko-dobojskog kantona uručena je Huseyinu Kansuu, koji je proglašen počasnim građaninom ZDK-a koji, već nekoliko decenija, radi na jačanju prijateljskih, kulturnih i ekonomskih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, a zaslužan je i za veliki broj realiziranih projekata u cijeloj BiH, ali i na području ZDK.
„Zahvaljujem se Zeničko-dobojskom kantonu i Skupštini koji su me proglasili počasnim građaninom. Ovo ću priznanje čuvati dok sam živ. Turska država, naša vlada, naš predsjednik Redžep Tajib Erdoan želimo da se BiH sačuva kao multietnička,multikultura i multireligiozna“, kazao je, između ostalog, Kansu.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju